Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Добили информације о начину припреме документације

Одржана радионица за прерађиваче хране који се припремају за аплицирање на ИПАРД-лике 2 позив

Одржана радионица за прерађиваче хране који се припремају за аплицирање на ИПАРД-лике 2 позив
Датум објаве: 17.05.2016 19:26 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПредставници ИПАРД Агенције Министарства пољопривреде одржали су током претходна два дана више радионица за пољопривредне произвођаче који се баве прерадом, а који су заинтересовани да аплицирају на ИПАРД-лике 2 јавни позив. Циљ радионица био је да се потенцијалним апликантима појасни припрема документације која је потребна за пријављивање на овај јавни позив, како би успјешно аплицирали и уговорили подршку за инвестиције у унапређење прерађивачких капацитета.

На радионицама је присуствовало преко 60 субјеката у пословању храном, углавном прерађивача меса, млијека и грожђа. Сви присутни у фази су приреме неопходне документације за аплицирање. Представници Министарства детаљно су упутили присутне шта је све од докумената потребно доставити уз захтјев за одобравање пројекта. Највећи број питања потенцијалних апликаната односио се на изградњу/реконструкцију/адаптацију објеката, услове везане за право власништва над земљиштем на којој се планирају грађевински радови, набавку опреме и реализацију инвестиције. Произвођаче је интересовало да ли понуђачи морају бити са територије Црне Горе, шта су прихватљиви трошкови, шта све треба да садрже планови унапређења стандарда као основе за инвестирање по овом пројекту. Детаљно су разматрани потенцијални пројекти свих присутних субјеката и са високим степеном интеракције ријешене су нејасноће које су имали заинтересовани произвођачи који ће у наредним данима дорадити своје апликације за јавни позив.

Кроз јавни позив за додјелу бесповратне подршке за инвестиције у физички капитал везано за прераду и маркетинг пољопривредних и рибљих производа ИПАРД-лике 2 субјектима у пословању храном биће на располагању 5.29 милион еура. ИПАРД-лике пројекат финансира Европска унија у оквиру Инструмента претприступне помоћи (ИПА). Пројекат имплементира Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Свјетском банком.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја