Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пројекти у Црној Гори примјер успјешне сарадње у корист пољопривредних произвођача

Министар Ивановић разговарао са шефицом Свјетске банке Татјаном Проскурјаковом

Министар Ивановић разговарао са шефицом Свјетске банке Татјаном Проскурјаковом
Датум објаве: 27.03.2016 12:09 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРР

Изузетно успјешна досадашња сарадња између Свјетске банке и Министарства пољопривреде и руралног развоја на пројектима подршке развоју црногорске пољопривреде добра је основа за наставак активности и јачање партнерства, оцијењено је на састанку министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића и шефа СБ за Црну Гору и Босну и Херцеговину Татјане Проскурјакове.

Министар Ивановић се том приликом захвалио СБ на подршци у оквиру пројеката МИДАС и ИПАРД-лике и изразио увјерење да ће позитивно искуство бити настављено и током спровођења пројекта ИПАРД-лике 2. „Желим да изразим захвалност свим представницима Свјетске банке који су радили у Црној Гори и вама лично на стрпљењу и разумијевању које сте исказали током реализације претходних пројеката. Јачање конкуретности пољопривредних произвођача је изазов, али и императив за Црну Гору. Резултат се не може постићи преко ноћи, али упорним радом успјећемо да дугорочно развијамо пољопривредну производњу“, казао је министар Ивановић.

Он је подсјетио да су досадашњи пројекти подршке црногорској пољопривреди у дијелу подршке инвестицијама произвођача ишли у правцу јачања примарне производње, док се посљедњи јавни позив за реализацију пројекта ИПАРД-лике 2 по први пут фокусира на прераду. „Ово није обичан пројекат. За нас представља још један изазов јер почињемо са подршком инвестицијама у прераду пољопривредних производа. Базичне претпоставке су створене кроз јачање примарне производње и сазрело је вријеме да се усмјеримо на прераду“, казао је Ивановић.

Министар Ивановић и госпођа Проскурјакова разговарали су и о могућностима будуће сарадње Црне Горе и СБ која би ишла у правцу отварања нових радних мјеста у области пољопривреде. „Стварање прилика за нова радна мјеста је одраз наше дугогодишње посвећености. Не припадамо људима који траже рјешења у социјалној сфери на начин да људи престану да раде и добију неку врсту накнаде, већ тражимо рјешења која иду у правцу креирања прилика да се ради и ствара више“, казао је Министар.

Осим подршке реализоване кроз јавне позиве намијењене пољопривредним произвођачима, СБ у Црној Гори подржала је и друге сегменте важне за развој пољопривреде, као што су јачање лабораторија, едукација, изградња првог граничног прелаза за контролу хране према стандардима ЕУ у Луци Бар и низ других. Задовољство због успјешне реализације пројеката у Црној Гори у којима партнерски раде Министарство, СБ и ЕУ, изразила је и шефица Свјетске банке за Црну Гору Татјана Проскурјакова. „Са задовољством могу да кажем да је досадашња сарадња била врло успјешна и да су пољопривредни произвођачи већ осјетили бенефите“, истакла је Проскурјакова. Говорећи о тренутном ИПАРД-лике 2 пројекту, Проскурјакова је је казала да он има за циљ да се припреме пољопривредни произвођачи за улазак на европско тржиште, посебно у дијелу испуњавања захтјевних  услова безбједности хране. „У цјелокупном програму битно је, не само да се пружи подршка пољопривредним произвођачима, већ и да сјутра када буду имали прилику да уђу на европско тржиште буду конкуретни, да реализују инвестиције и отварају нова радна мјеста. Стога, желим да охрабрим све пољопривредне произвођаче у Црној Гори да се укључе у овај пројекат и да аплицирају“, казала је шефица СБ.

Она је додала и да је начин спровођења пројеката у Црној Гори бити примјер који се с поносом може представити у другим земљама. „Наша сарадња у Црној Гори је била толико успјешна да би жељела то искуство да пренесемо и другим земљама. Прилику за то имаћемо у мају на презентацији коју организујемо у Босни и Херцеговини. Циљ је да искуство и знање Црне Горе пренесемо и  инспиришемо и пољопривредне произвођаче у тој земљи“, закључила је Проскурјакова.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја