Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Наставља се појачана контрола водотока у циљу искорјењивања нелегалне експлоатације рјечних наноса

Наставља се појачана контрола водотока у циљу искорјењивања нелегалне експлоатације рјечних наноса
Датум објаве: 26.06.2019 12:52 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Влада Црне Горе створила је претпоставке да се настави са још интензивнијом контролом црногорских водотока и њиховом заштитом од случајева нелегалне експлоатације ријечних наноса.

Иако су на плану сузбијања нелегалне експлоатације шљунка и пијеска постигнути резултати у периоду од доношења Одлуке о забрани експлоатације шљунка и пијеска из ријечних корита и покретања израде пројеката регулације водотока у складу са ЕУ директивама, ова појава није искоријењена.

Стога је Влада недавно продужила Уредбу о повјеравању дијела послова Управе за инспекцијске послове Главном граду Подгорица и општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Никшић и Рожаје. Тиме је значајном броју комуналних полицајаца и инспектора у овим општинама дато овлашћење да у пуном капацитету и још ефикасније спроводе мониторинг и контролу водотока на подручју ових општина, у циљу откривања нелегалне експлотације шљунка и пијеска. Комунални службеници, такође, имају овлашћење да покрену прекршајне и кривичне пријаве против прекршиоца. 

Такође, донијет је нови акциони план за сузбијање нелегалне експлоатације рјечних наноса из водотока 2019 – 2021 године и измијењен састав Координационог тима који ће пратити његову реализацију. Предсједник Тима је је директор Управе за воде Дамир Гутић, а у саставу су представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Управе за инспекцијске послове, Управе полиције, Основног тужилаштва, као и Комуналне полиције и Комуналне инспекције из Главног града Подгорица и наведених општина.

Представници Координационог тима су на данашњем састанку исказали спреност да наставе са заједничким активностима, још снажније, у борби против нелегалних радњи везаних за коришћење материјала из водотока и девастације ријечних токова и околног земљишта.

Констатовано је да су у досадашњем периоду трајања мораторијума од стране Одсјека за инспекцију за воде укупно извршене 353 инспекцијске контроле и да је од великог значаја било учешће грађана, односно цивилног сектора и спортско – риболовних клубова у пријављивању и откривању нелегалне експлоатације путем отворених контакт телефона и Е-маил адресе пријавиексплоатацију@узв.гов.ме.

Постигнути заједнички резултати на заштити водотока и увођењу реда у овој области, охрабрење су за наставак партнерских активности - државе, локалне самоуправе и цивилног сектора.

Координациони тим ће наставити да прати реализацију мјера дефинисаних Акционим планом и на основу прибављених информација, података и чињеница извршиће одговарајуће анализе и предложити корективне мјере, како би дефинисане активности биле успјешно реализоване. Задатак Тима је и да извјештава Министарство пољопривреде и руралног развоја о резултатима реализације Акционог плана. 

На саставку је договорено да се интензивира обилазак терена од стране комуналних служби и да се појача контрола фирми регистрованих за ову дјелатност.

Позивамо грађане и цивилни сектор да наставе са доприносом заштити црногорских водотока и да сумњу на нелегалне активности пријаве на навдену е-маил адресу.

Овим поводом подсјећамо и да су у претходном периоду урађени или су у току интервентни регулациони радови на више црногорских водотока, у циљу заштите водотока и околног земљишта. Увелико се припремају пројекти регулације водотока у циљу заштите од поплава, одбране становништва које насељава угрожена подручја поплавама као и пољопривредног земљишта у долинама водотока (Бојана, Лим, Грнчар). Кроз сарадњу са међународним партнерима обезбијеђена су средства за почетак инфраструктурних радова на Бојани, Лиму, Грнчару и Грачаници. У наредном периоду радиће се на припреми пројектне документације и за све друге водотоке, како бисмо имали један веома уређен и одржив систем када је у питању заштита од вода.