Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Прије јесењих киша уклонити што више уских грла у коритима ријека

Интервентни регулациони радови на водотоцима обављаће се и током септембра

Датум објаве: 06.09.2017 18:46 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Интервентни радови у црногорским водотоцима за које је, у складу са циљевима мораторијума, сагласност дало Министарство пољопривреде и руралног развоја, дали су резултате у досадашњем дијелу активности на превентивној регулацији ријечних корита. Уклоњен је велики број спрудова, корита проширена, направљене обалоутврде, на више локација у коритима ријека Грнчар, Лим и Тара.

Интервенти радови представљају наставак активности на регулисању и заштити водотока, до доношења регулационих планова, што је дефинисано мораторијумом на експлоатацију шљунка и пијеска из водотока. Радови у коритима наведене три ријеке почели су 1. јула, а подразумијевали су уклањање критичних спрудова и прављење обалоутврда, што ће омогућити адекватну проточност воде и елиминисати евентуалне негативне посљедице приликом повећања нивоа воде. Радови се спроводе у сарадњи са органима локалне самоуправе, уз стручни надзор и свакодневну контролу од стране комуналне полиције, комуналне инспекције и водопривредног инспектора.

Како би се на вријеме спријечиле негативне посљедице које могу проузроковати прве јесење кише, првобитно је било предвиђено да се радови заврше до краја августа. С обзиром да на појединим локацијама, према информацијама из локалних самоуправа, постоји потреба да се интервентни радови наставе у циљу адекватне заштите околног земљишта и објеката од евентуалног плављења, Министарство је оцијенило оправданом иницијативу општина Гусиње, Андријевица, Беране и Мојковац да се продужи рок сагласности. Имајући у виду и даље повољне временске прилике, сагласност за извођење интервентних радова важиће до краја септембра, како би се омогућило уклањање свих уских грла у коритима ријека.

Радови ће и даље бити под контролом надлежних органа и под посебном пажњом и надзором од стране Кооординационог тима за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима. Истовремено, координациони тим наставља и са активностима на контроли мораторијума и откривању евентуалних нелегалних активности. У претходном периоду контрола мораторијума дала је резултате, што уз очекиване позитивне ефекте интервентних радова, представља добру основу за сљедећу фазу заштите водотока, која подразумијева доношење планова регулације.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја