Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Пријава за нелегалну експлоатацију шљунка у Грбавцима

Саопштење Координационог тима за за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима

Датум објаве: 04.08.2017 19:47 | Аутор: Координациони тим за праћење мораторијума на експлоатацију ријечних наноса у црногорским водотоцима

Испис Штампај страницу


У оквиру кампање “Пријави експлоатацију” коју је покренуло Министарство пољопривреде и координациони тим у циљу праћења поштовања мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима надлежни органи јуче су реаговали по усменој пријави и открили нови случај нелегалне експлоатације. 

Инспекција за воде је приликом теренске контроле по основу пријаве на локацији ријеке Мораче у Грбавцима затекла механизацију (ровокопач и сито за просијавање) са којом је направљен евидентан ископ у водном земљишту поред корита ријеке, као и већу количину шљунка и пијеска. Локација на којој је извршена нелегална експлоатација налази се у појасу ријеке Мораче обухваћеном Главним пројектом регулације корита ријеке Мораче. 

Против власника механизације инспекција је поднијела захтјев за покретање прекршајног поступка. Такође, прекршиоцу је наложено да у року о три дана изврши попуњавање и равнање ископа са материјалом који је извађен, односно да локацију врати у првобитно стање, те да након тога уклони механизацију. Инспекција ће исконтролисати да ли су наложене мјере реализоване. 

Представници надлежних органа, предвођених координационим тимом за праћење мораторијума на експлоатацију шљунка и пијеска у црногорским водотоцима наставиће са истим интензитетом редовне теренске активности у циљу контроле поштовања мораторијума. У претходном периоду те активности резултирале су подношењем значајног броја кривичних и прекршајних пријава против физичких, правних и НН лица, на више црногорских водотока. 

Посјећамо и да су на појединим црногорским водотоцима (Лиму, Грнчару и Тари) у току интервентни радови за које је издата сагласност, у складу са циљевима увођења мораторијума. Интервентни радови у ријечним коритима спроводе се у циљу елиминисања евентуалних негативних последица приликом повећања нивоа воде и представљају наставак активности на регулисању и заштити водотока, до доношења регулационих планова. Предвиђено је да се заврше до краја августа, прије јесењих киша. Радови се спроводе у сарадњи са органима локалне самоуправе, уз стручни надзор и свакодневну контролу од стране комуналне полиције, комуналне инспекције и водопривредног инспектора. 


Координациони тим за праћење мораторијума на експлоатацију ријечних наноса у црногорским водотоцима