Мања слова Већа слова РСС


 

МПРР 

 

МПРР


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Сточарство

18.03.2015.

Саопштење: Отворен позив за предају захтјева за премије у сточарској производњи

Саопштење: Отворен позив за предају захтјева за премије у сточарској производњи Министарство пољопривреде и руралног развоја подсјећа пољопривредне произвођаче да је у току позив за предају захтјева за премије у сточарској производњи.

15.03.2015.

Пољопривредни произвођачи на семинару упознати са процесима прилагођавања ЕУ стандардима у области пољопривреде и руралног развоја

Пољопривредни произвођачи на семинару упознати са процесима прилагођавања ЕУ стандардима у области пољопривреде и руралног развоја

Црногорски пољопривредници ће од чланства наше земље у ЕУ имати бројне бенефите, а који процеси и политике означавају пут њиховог развоја до достизања тих бенефита могли су да сазнају на семинару који се током два претходна дана одржао у Подгорици. Произвођачи су том приликом упознати са процесом прилагођавања ЕУ стандардима у области пољопривреде и корацима који се предузимају на путу од отварања до затварања преговарачког процеса за поглавље 11 –Пољопривреда и рурални развој.

14.01.2015.

Одржана годишња конференција Министарства пољопривреде и руралног развоја

Одржана годишња конференција Министарства пољопривреде и руралног развоја

На годишњој конференцији Министарства пољопривреде и руралног развоја, министар проф.др Петар Ивановић сумирао је најважније домете остварене у 2014. години у областима пољопривреде, руралног развоја, безбједности хране, шумарства, водопривреде, као и ЕУ интеграција и активности на међународном плану.

27.12.2014.

Саопштење: Министар Ивановић обишао пољопривредне произвођаче на подручју Херцег Новог

Саопштење: Министар Ивановић обишао пољопривредне произвођаче на подручју Херцег Новог

На подручју општине Херцег Нови постоје потенцијали и пројекти у области пољопривреде који могу допринијети да се повећа производња, отворе нова радна мјеста и врати некадашња препознатљивост овог подручја по производњи цвијећа, агрума, а поврћа, јагњећег и јарећег меса у залеђу града. То је потврдила и данашња радна посјета министра пољопривреде и руралног развоја проф.др Петра Ивановића општини Херцег Нови.

19.12.2014.

Саопштење: Исплаћене премије за тов јунади завршен до половине децембра

Као што је најављено, пољопривредним произвођачима који су испунили услове за остваривање премије за тов и окончали тов у првој половини децембра исплаћено је 57,460 еура за 443 товна грла (јунад, бикови и волови). Подсјећамо да је исплата премија за сточарску производњу за 2014. годину извршена почетком мјесеца. Међутим, разумијевајући потребе пољопривредних произвођача извршили смо исплату и за тов који је завршен у међувремену.

19.12.2014.

Саопштење: За унапређење квалитета млијека још 28 произвођача добило 25 хиљада еура

Министарство пољопривреде и руралног развоја извршило је уплату 24.851 еура подршке за 28 произвођача сировог млијека који су испунили услове првог и другог јавног позива за унапрјеђење квалитета млијека. Заједно са првом исплатом, која је реализована у новембру, за укупно 64 произвођача сировог млијека исплаћено је 49.989 еура, док је укупна вриједност реализованих инвестиција 83.315 еура.

16.12.2014.

Саопштење: Исплаћене премије сточарима

Пољопривредним произвођачима који су испунили услове за остваривање премије за сточарску производњу за 2014. годину обрачунате су и исплаћене премије у укупном износу од 1,8 милиона еура. Подсјећамо да су почетком године исплаћене премије из претходне 2013. године. Практично, ово је први пут да је Министарство пољопривреде и руралног развоја исплатило премије сточарима у години остварења права на премију. Редовном исплатом премија сточари ће у право вријеме имати потребна средства за набавку сточне хране, опреме и евентуално нових грла, односно сигурнију производњу.

27.11.2014.

Саопштење: Откупљени сви тржишни вишкови јагњади у 2014. години

Пољопривредним произвођачима у Црној Гори откупљени су сви овогодишњи тржишни вишкови јагњади, кроз организован откуп који је реализован у периоду септембар-новембар. Укупна тежина 14.499 испоручених јагњади износи 676.090 кг живе ваге, односно 333.045 кг меса или просјечно 23 кг меса по јагњету. Откуп је извршен од 1.062 пољопривредна произвођача. Укупна вриједност исплаћена произвођачима од стране откупљивача износи око 1,5 милиона еура.

21.11.2014.

Саопштење: Узгајивачи аутохтоних раса стоке добили 13.282,00 еура подршке за очување генетичких ресурса

Саопштење: Узгајивачи аутохтоних раса стоке добили 13.282,00 еура подршке за очување генетичких ресурса

Пољопривредни произвођачи, њих 16, који се баве узгојем аутохтоних раса стоке, подржани су од стране Министарства пољопривреде и руралног развоја, са укупно 13.282,00 еура, кроз мјеру за одрживо газдовање природним ресурсима и мјере за очување аутохтоних генетичких ресурса у пољопривреди.Сточари који су се пријавили за подршку и испунили критеријуме су са територије општина Бар, Беране, Подгорица, Плужине, Плав, Улцињ, Никшић, Рожаје, Жабљак и Херцег Нови. Укупно узгајају 816 оваца раса - зетска жуја, сора, љаба и пивска праменка, као и 72 грла расе - буша.

18.11.2014.

У Подгорици одржана завршна јавна расправа о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020

У Подгорици одржана завршна јавна расправа о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020

Предлог стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020 који су урадили запослени у Министарству пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са експертима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), у складу је са принципима планирања који се примјењују у ЕУ и националним интересима заснованим на развојим потенцијалима Црне Горе. Исказано стратешко опредјељење у овом документу иде у правцу стварања конкурентне производње квалитетних производа, отварања нових радних мјеста и побољшања квалитета живота у руралним подручјима. Истакнута је и потреба повезивања пољопривреде са другим секторима, прије свега са туризмом.