Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Сточарима исплаћене премије за приплодне назимице и крмаче, лиценциране бикове, лиценциране пастуве и за утовљену јунад у првој половини 2019. године

Датум објаве: 17.07.2019 14:37 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја исплатило је држаоцима животиња премије за приплодне назимице и крмаче, лиценциране бикове, лиценциране пастуве и за утовљену јунад. Премиеј су исплаћене за прву половину године држаоцима који су испунили услове предвиђене Агробуџетом за 2019. годину.

Подршку кроз ове мјере остварило је 1.103 газдинства.

Корисницима подршке који су на својим газдинствима држали укупно 1.564 приплодне назимице и крмаче, 434 приплодна бика, 383 приплодна пастува и на свом газдинству су утовили 1.430 јунади  исплаћено је 376.440€.

Подсјећамо да су у циљу већег обухвата корисника и увођењу подршке свињогојству, ове године први пут кроз Агробуџет подржани и држаоци приплодних назимица и крмача. Основни услов за остваривање ове подршке је био да се на газдинству држи минимум 10 приплодних грла. Право на подршку за приплодне назимице и крмаче остварило је 42 држаоца за 1.564 грла са укупним износом од 78.200€.

Поред минималног броја грла, услови за добијање премије су: да се грла држе минимално седам мјесеци на газдинставу, да су обиљежена ушним маркицама и регистрована у Централном регистру газдинстава и животиња и да држалац уредно води евиденцију, да врши годишњи попис у складу са законом, као и да су над животињама спроведене мјере по Програму обавезних мјера здравствене заштите животиња. Такође, обавеза држаоца је била и то да је уписан у Регистар пољопривредних газдинстава, као и да поштује препоруке Кодекса добре пољопривредне праксе.

По завршеном лиценцирању приплодних бикова и пастува, премију за лиценциране бикове остварило је 434 држаоца за 434 бика, са укупним износом од 52 080€. Премије су добили и држаоци 383 пастува, са укупним износом од 45 960€.

Лиценцирање подразумијева коришћење квалитетних приплодњака тамо гдје се вјештачко осјемењивање не примјењује а, за приплодне бикове најмање 15 км удаљености од  најближе ветеринарске амбуланте. Агробуџетом је предвиђена подршка за лиценциране бикове – бикови у чистој раси (смеђе, сименталске и сиве тиролске расе а за лиценцирање се не одабирају бикови холштајн-фризијске расе) старији од једне године и лиценциране пастуве – пастуви брдског коња.

Исплаћена је и премија по грлу за утовљену јунад бикове и волове држаоцима који су завршили тов и утовљена грла продали одобреном односно регистрованом објекту у пословању храном (кланица, месара), у првој половини 2019 године. Премију за тов јунади бикова и волова у првој половини 2019. године остварило је 244 држаоца са укупним износом од 200.200€.

Охрабрени растом броја корисника подршке у сектору сточарства, Министарство ће наставити да у сарадњи са пољопривредним произвођачима креира амбијент за даљи развој и раст конкурентности овог сектора, са фокусом на едукацију, правовремено информисање и помоћ у испуњавању прописаних стандарда и процедура.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја