Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Савјетодавци у Тузима: Помоћ произвођачима да искористе подршку и унаприједе квалитет производа

Савјетодавци у Тузима: Помоћ произвођачима да искористе подршку и унаприједе квалитет производа
Датум објаве: 08.03.2019 12:23 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницуПодршка коју је Министарство пољопривреде и руралног развоја опредијелило овогодишњим Агробуџетом за унапређење прераде млијека на газдинствима и квалитета млијека и мљечних производа биле су тема радионице одржане у Тузима. Радионица је организована као посебна тематска, након што је цјелокупан Агробуџет представљен раније у тој општини.

Представници Одјељења за савјетодавне послове у области сточарства разговарали су са окупљеним пољопривредним произвођачима о хигијени на фарми, чувању млијека и исхрани музних грла, као и могућностима и начину остваривања подршке у облику премија за млијеко које предају мљекарама и премија у случају да млијеко прерађују на газдинству.

Подсјећамо да за млијеко које дају откуп имају могућност да добију основну премију у износу од 6 центи по литру, уз додатно повећање премија за максимално 4 цента за млијеко које је у складу са ЕУ критеријумима квалитета. Збирно, са максималном подршком од десет центи по литру и износом који добијају од мљекара, црногорски фармери могу остварити откупну цијену млијека која је међу највећом у региону и Европи. Додатно, они који прерађују млијеко на свом газдинству имају право на основну премију од 6 центи по литру.

Да би што више наших произвођача остваривало максималну цијену млијека и имало прилику да се на тржишту избори квалитетом, Министарство опредјељује и посебну подршку за достизање прописаног квалитета млијека. Кроз јавни позив омогућено им је да добију бесповратну подршку у износу до 50 одсто, односно 70 одсто, за набавку опреме и средстава за мљекарство(аутоматских музилица, адекватних канти за млијеко, лактофриза и друге опреме и средстава за дезинфекцију. Додатних 10 одсто подршке имају млади пољопривредници. Употребом савремене мљекарске опреме на фарми обезбјеђује се производња млијека и мљечних производа високог квалитета.

Радионици је присуствовало више десетина произвођача. У складу са потребама њихових газдинстава, појашњене су детаљно могућности и процедуре пријављивања за подршку.

Такође, произвођачи су показали интересовање и за друге мјере Агробуџета. Посебно су се занимали за подршку за набавку нових грла стоке и ширење производње, с обзиром да су изразили задовољство откупом млијека који имају у сарадњи са једном од мљекара. Саопштено им је да ће почетком наредне седмице бити објављен јавни позив за подршку унапређењу сточног фонда.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја