Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Реаговање МПРР поводом текста у ДН “Дневне новине” под насловом “Тврдим да држава крије болест плавог језика”

Датум објаве: 31.03.2015 19:31 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Породица Кулиновић, мајка Нада и син Вјекослав, изнијели су низ неистина и истовремено низ неаргументованих оптужби на рачун Министарства пољопривреде и руралног развоја, у изјавама датим за ДН “Дневне новине”, у тексту објављеном 27. марта ове године, под насловом “Тврдим да држава крије болест плавог језика”.

Кулиновићи тврде:

- да им је крава угинула у децембру и да су у том мјесецу поднијели захтјев који је одбијен, јер крава није била “преведена” на њихово име,

- да су имали право да од Министарства наплате штету за краву која је угинула од болести плави језик, али да им Министарство то није омогућило,

- да је Министарство пребацивало лопту на друге, када их је упутило да се са захтјевом обрате Ветеринарској управи, и

- да је Министарство направило велике пропусте у случају болести плави језик, да крије ту болест, те да ће некоме платити одштету  за угинуле животиње, а некоме неће.

Ниједна од изнијетих трвдњи није истинита! Министарству пољопривреде у децембру, када Кулиновићи тврде да им је крава угинула и да су предали захтјев за одштету, није достављен захтјев од стране чланова ове породице, тако да Министарство није могло ни одлучивати, а камоли одбити захтјев Кулиновића. Захтјев је достављен 5. марта, са образложењем да је крава угинула 25. фебруара од болести плави језик и да је била необиљежена ушном маркицом. Министарство није могло рјешавати о накнади за животињу која је била жива.

Доданто, Министарство је извршило контролу поступања ветеринарских амбуланти, држаоца и ветеринарског надлежног инспектора и утврдило да је Нада Кулиновић почетком фебруара први пут пријавила ветеринару (амбуланти ВЕТМЕДИЦ ХН) промјене здравственог стања јунице, а не у децембру како је тврдила у својој изјави. Ветеринар је лијечио животињу која у том периоду није показивала клиничке симптоме који би указивали на болест плавог језика. Убрзо након првих терапија које нијесу дале очекивани ефекат, посумњао је да се ради о заразној болести и 22.02.2015. године узео и доставио узорак крви од јунице, која није била обиљежена, Специјалистичкој ветеринарској лабораторији ради испитивања на присуство узрочника болести плавог језика и истог дана пријавио сумњу Ветеринарској управи и надлежном ветеринарском инспектору (законска обавеза пријављивања). У пријави је наведено да се на газдинству налази још једна крава, обиљежена ушним маркицама. Дана, 25.02.2015. Специјалистичка ветеринарска лабораторија потврђује присуство вируса болести плавог језика код ове јунице, што је и прва потврда болести на овом газдинству. По добијању резултата,  27.02.2015., надлежни ветеринарски инспектор са ветеринаром из ВЕТ-МЕДИЦ извршио је непосредни преглед на газдинству током кога је утврђено да је јуница угинула (25.02.2015.), а да код краве која се налази на газдинству нема клиничких симптома болести. Ветеринарски инспектор је 27.02.2015. наложио спровођење прописаних мјера на газдинству (забрана кретања животиња са и на газдинство, спровођење дезинфекције и дезинсекције у објекту у којем борави животиња и друге мјере).

Након тога, по пријави држоца Кулиновица да су примијетили промјене здравственог стања и код преостале краве на газдинству, ветеринар поново долази на газдинство 20.03.2015.,  узима узорак крви од краве и доставља на испитивање у лабораторију. Лабораторија 25. марта потврђује присуство вируса болести плавог језика и код ове краве, што је други случај болести на овом газдинству. Прва животиња је угинула на овом газдинству 25.фебруара 2015 (јуница), није била обиљежена ушним маркицама, што је била обавеза власника.

 

Када је ријеч о “превођењу краве”, подсјећамо да је обавеза власника да пријави и региструје своје газдинство, најкасније 30 дана од дана формирања газдинства, као и да обиљежи сва говеда на свом газдинству, што се евидентира у Централном регистру газдинстава и животиња. У овом случају, власник није извршио своју обавезу у законом предвиђеном року, а нарочито имајући у виду да је крава купљена прије двије године (обиљежена на предходном газдинству), а да јуницу није ни пријавио ни обиљежио! Иначе, идентификација и регистрација говеда се спроводи од 2007. године и много пута до сада је и путем медија обавјештавано о свим активностима и обавезама власника!

Накнада штете исплаћује се само власницима животиња које су угинуле од одређених нарочито опасних болести, укључујући и плави језик, искључиво ако је власник испунио законске обавезе које се односе на пријаву и спровођење мјера за утврђивања болести и идентификацију и регистрацију животиња, и ако је доставио захтјев на прописан начин.

Ветеринарска управа Министарства пољопривреде ће, размотрити захтјев за накнаду породице Кулиновић поднијет у фебруару и одлучити према закону, о чему ће подносилац бити обавјештен. 

Министарство не крије болест плавог језика у Црној Гори, већ улаже огромне напоре да се сузбије. Од појаве, у октобру 2014. болест је регистрована у 8 општина, а МПРР и Ветеринарска управа континуирано су информисали јавности о болести, мјерама које се предузимају са препорукама за власнике животиња ради спријечавања ширења болести која, да подсјетимо, погађа преживаре, не преноси се на људе и не постоје ограничења везана за употребу млијека и других производа. 

 

Дневне новине стр-20

Дневне новине стр-21

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Ветеринарска управа