Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Рјешење за уситњена газдинства је удруживање произвођача

Сточари из Црне Горе вратили се из Аустрије са новим идејама

Сточари из Црне Горе вратили се из Аустрије са новим идејама
Датум објаве: 01.07.2015 15:51 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Група младих пољопривредних произвођача из свих општина Црне Горе који се баве сточарском производњом, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, два студента и представиницима медија, боравили су у вишедневној студијској посјети Аустрији. Посјету је организовало црногорско министарство пољопривреде, уз подршку Савезног министарства пољопривреде, шумарства, животне средине и водопривреде републике Аустрије.

Црногорски произвођачи имали су прилику да се током обиласка аустријских газдинстава и на едукативним предавањима упознају са стањем пољопривреде у овој земљи, начином и структуром производње, и организацијом у сектору сточарства. Посјета је од велике користи за схватање важност усвајања европских стандарда у процесу производње, удруживања у кооперативе и добијање нових идеја за побољшање реорганизације сопствених газдинстава.

МПРРМПРР

Конкретно, делегација из Црне Горе посјетила је породичне фарме у Аустрији, које се баве говедарством, овчарством и козарством. Организована је цјелодневна посјета Савезном министарству пољопривреде, шумарства, животне средине и водопривреде гдје су од стране министарства организоване и презентације о пољопривреди и сточарској производњи у Аустрији. Истог дана презентације су имали и представници Централног удружења узгајивача говеда, Удружења аустријских прерађивача млијека, Пољопривредне коморе Аустрије, Аустријског маркетинг удружења, као и презентација на тему здравље животиња и ветеринарство.

Током обиласка фарми, наши сточари видјели су на који начин је организован узгој животиња, продаја производа, прерада на породичним газдинствима, смјештај и исхрана животиња, припрема хране за животиње. Примарно се узгајају свиње и говеда, док се мање баве узгојем оваца и коза. Последњих година биљежи се благи тренд пораста броја коза.

Просјечна величина фарме за узгој говеда је 30, оваца 25, коза 8 и свиња 112. То значи да мала газдинства, карактеристична и за Црну Гору, постоје и у Аустрији. Зато је нашим пољопривредницима од изузетне важности била спознаја да је у том случају једини начин за остваривање позитивног пословања – удруживање. То потврђује и информација коју су посјетиоци из Црне Горе добили од домаћина фарме оваца, да је њихов задатак да произведу добар производ, а задатрак удружење да прода заједничке производе.

МПРРМПРР

У случају производње млијека сви произвођачи које смо посјетили чланови су удружења или задруге и сматрају да је то једини начин да продају своје производе и постигну добру цијену. Представник удружења аустријских прерађивача млијека каже да је у условима либерализованог тржишта формирање кооператива или кластера једини начин опстанка на тржишту.

Осим тога, унапређење квалитета производа и органска производња су према добијеним информацијама значајна прилика за успјешну продају пољопривредних производа. У Аустрији је учешће вриједности продаје органских производа у укупној вриједности продатих пољопривредних производа 7,3%.

Током посјете организоване су и посјете фабрикама за производњу пољопривредне механизације и опреме за шталске објекте.

 


 

 

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја