Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: На Његовуђи одржана смотра приплодних коња, награђено 40 власника

Датум објаве: 29.06.2015 15:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Смотра најбољих приплодних коња, која се традиционално, већ 90 година, одржава 28. јуна на Његовуђи у општини Жабљак одржана је и јуче, под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Власници грла са подручја Општина Жабљак, Шавник, Мојковац, Пљевља и Бијело Поље представили су 62 приплодна грла. За гајење приплодних пастува, кобила и мушког и женског подмлатка награде у новчаном износу добило је 40 власника.

Смотру је отворио савјетник за сточарство у Министарству пољопривреде и руралног развоја Блажо Рабреновић, који је истакао да изложба показује да традиција гајења добрих коња на Дурмитору и Сињајевини још траје, без обзира на низак ниво заступљености коњарства у Црној Гори. Рабреновић је истакао важност гајења коња у циљу очувања њиховог генетичког ресурса, додајући да коње данас држе не само заљубљеници у ове племените животиње, већ и за обављање послова у забаченијим сеоским срединама.

Смотру коња на Његовуђи подржали су и општине Шавник и Жабљак. Манифестација је, као и сваке године уназад, окупила значајан број посјетилаца.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја