Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нова радна мјеста у пољопривреди

Саопштење: Започете инвестиције у Фабрици сточне хране у Спужу и покренута производња јаја на фарми у Мартинићима

Саопштење: Започете инвестиције у Фабрици сточне хране у Спужу и покренута производња јаја на фарми у Мартинићима
Датум објаве: 24.06.2015 16:59 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Фабрика сточне хране у Спужу, која је до недавно била у стечају, добила је новог власника – фирме "Агромонт" и "Агроглоб". Започета је реализација инвестиције вриједне 1,5 милиона еура. Прве испоруке сточне хране очекују се до краја године. Покретањем производње сточне хране задовољиће се потребе живинарске фарме у Мартинићима, коју је претходно, такође из стечаја, купио "Агромонт". Сточна храна биће доступна и црногорским фармерима.    

Радове на реконструкцији и опремању фабрике сточне хране, и покренуту производњу конзумних јаја у објектима фарме у Мартинићима данас су, у пратњи инвеститора, обишли министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић и предсједник општине Даниловград Бранислав Ђурановић, са сарадницима. Том приликом, представници ресорног министарства и локалне самоуправе увјерили су се да је за врло кратко вријеме, четири мјесеца од претходне посјете, урађен озбиљан посао на реновирању руинираних објеката и покретању производње у складу са савременим стандардима.

Власник фарме кока носиља и сувласник фабрике сточне хране никшићке фирме "Агромонт" Божидар Јокић, казао је да је био изазов обновити и осавременити производњу у објектима који нису радили више година, али да су за пола године инвестирали 2,8 милиона еура и кренули са производњом јаја, која ће до краја године изностити 85 хиљада комада дневно. На тај начин покриће се 40 одсто црногорског тржишта. „Уселили смо 50 хиљада кока. Толика је и производња јаја на дневном нивоу. Инсталирали смо нову опрему по посљедњим стандардима ЕУ за додатних 48 хиљада, што би за ову годину било 98 хиљада кока носиља, односно 85 хиљада јаја дневно. Политика нам је производња квалитетне хране и поштовање ЕУ стандарда. Препознали смо и интерес да заокружимо циклус са производњом сточне хране за наше потребе и у том дијелу смо ушли у партнерство са фирмом "Агроглоб" која је једна од водећих регионалних компанија на тржишту житарица“, објашњава Јокић, додајући да ће то бити једини погон у Црној Гори за сточну храну, са капацитетом који ће задовољавати и потребе наших фармера. План је да до краја септембра почне прозиводња сточне хране и да се пусти рад нови објекат за коке носиље које ће бити држане у кавезима по европским стандардима. За наредне године најављују и нове пројекте у области производње хране. Јокић се захвалио подршци коју је у реализацији ових пројеката имао од Министарства пољопривреде и руралног развоја, општина Даниловград и Никшић и Инвестиционо развојног фонда.

МПРРМПРР

Након обиласка фарми у Спужу и Мартинићима, министар Ивановић је казао да се данас имамо још једну лијепу вијест из пољопривреде. "Почела је инвестиција у обнављање прозиводње сточне хране чиме се постижу три ефекта. Прво, наставићемо тренд смањивања увоза пољопривредних производа и јачање домаће производње. Друго, отворићемо још 15 нових радних мјеста. Треће и најважније је да са домаћом производњом имамо бољу контролу квалитета сточне хране“ казао је подсјећајући на проблем са афлатоксином и другим токсинима који представљају латентну опасност по сточарство. Министар је изразио задовољство покретањем производње јаја у фарми кока носиља која се одвија по савременим стандардима, посебно због чињенице да је упослено 17 нових радника. „Остало је још да ријешимо питање фарме свиња, чиме би заокружили систем који је својевремено радио, али су дуги година налазио у стечају. Двије од те три фирме су у фази реорганизације, а код треће смо нашли инвеститора“, казао је Ивановић и изразио наду да ће до краја године имати помака и на том плану.

Предсједник Општине Даниловград Бранислав Ђурановић истакао је задовољство што се општина на чијем је челу доказује као добар домаћин за озбиљне инвеститоре. „Све похвале и честитке. Инвестиције и пројекти у области производње, нарочито хране, од великог значаја су за нашу општину, али и Црну Гору, с обзиром на износе уложеног новца и нова радна мјеста. Имамо одличну сарадњу са Министартсвом пољопривреде и руралног развоја. Као општина препознајући значај оваквих инвестиција снизили смо цијену комуналија за 75% јер смо жељели да дамо допринос агробизнису“ казао је Ђурановић.

 

 

ПР служба Министарства пољопривреде и руралног развоја