Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Квалитетом до конкуретности производа од меса

Саопштење: У организацији ФАО, ЕБРД и Министарства пољопривреде и руралног развоја одржана конференција у Подгорици

Саопштење: У организацији ФАО, ЕБРД и Министарства пољопривреде и руралног развоја одржана конференција у Подгорици
Датум објаве: 21.04.2015 16:08 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Црногорски производи од меса могу постати још конкуретнији на домаћем и тржишту ЕУ уколико се њихов квалитет буде унапређивао у складу са политикама у тој области, међу којима су увођење одређених стандарда квалитета, развој географских ознака и ознака традиционалних специјалитета, оцијењено је данас на скупу у Подгорици који су организовали Организација УН за храну и пољопривреду(ФАО), Европска банка за обнову и развој(ЕБРД), Министарство пољопривреде и руралног развоја и Универзитет Доња Горица(УДГ).

Конференција под називом „Квалитетом до конкуретности производа од меса“ означила је почетак активности наведених институција на пројекту „Унапређење стандарда квалитета производа од меса у Црној Гори и размјена искустава земаља Западног Балкана“. Циљ пројекта је да се направи списак потенцијалних пољопривредно-прехрамбених производа чији се квалитет може унаприједити увођењем одређених стандарда или заштитом ознакама.

На отварању конференције, министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић казао је да је циљ овог пројекта повећати ефикасност и интеграцију ланца производње хране у Црној Гори. Ивановић је казао да је производња безбједне хране приоритет око кога нема полемике, а да је квалитет оно што одређује конкуретност, односно кључни елеменат који спаја произвођаче и потршаче. „За разлику од тржишта ослоњених на количину, на којима, да би продали све што произведу, произвођачи добијају субвенције, тржишта ослоњена на квалитет много више зависе од растућих жеља купаца.“, рекао је Ивановић.

Није тајна, како је рекао Министар, да ће на тржишту опстати произвођачи и производи који посједују способност континуираног и брзог прилагођавања промјењивим условима. „Министарство пољопривреде и руралног развоја препознало је значај сталног унапређења квалитета производа. Стратегија развоја руралних подручја 2015-2020 управо ставља нагласак на квалитет и поштовање приниципа мултифункционалности пољопривреде. Један од принципа је очување традиције и културног наслеђа у руралним подручјима. Ово је могуће постићи интегрисањем пољопривредних производа кроз различите системе квалитета“, рекао је Ивановић, додајући да Министарство пружа конкретну подршку на том путу.

Говорећи о месној индустрији, Министар је казао да је развој тог сектора у посљедњих десет година био динамичан што су показали и подаци о расту производње и извоза. Потенцијал за раст квалитета, осим у сектору меса, постоји, како је оцијенио Министар, и у сектору млијека. „Квалитет се гради и за то су потребни вријеме и иницијатива. Многа подручја у Црној Гори позната су по неком од производа који имају јединствену рецептуру, а сваки од њих одлискава традицију, искуство и обичаје. Далеко смо од Хрватске која има 13 или Словеније која има 27 заштићених производа. Још даље од Шпаније са 182, Португала који има 260 и Италије која је са 275 заштићених производа лидер ЕУ. Али сваки пут започиње првим кораком“ поручио је Ивановић.

Конференција Квалитетом до конкуретности производа од меса, ФАО, ЕБРД и МПРР

Замјеник УН ФАО за Европу и централну Азију Антонио Алонци појаснио је подршку ФАО у пројекту достизања стандарда квалитета меса на подручју Западног Балкана, и значај тог пројекта за црногорске произвођаче. Он је подсјетио и на важност техничке помоћи у изради црногорске националне стратегије за развој пољопривреде за период 2014-2020, која наглашава питања стандарда квалитета, безбједности хране и конкурентности у достизању ЕУ стандарда и циљева. „Подршка ФАО и ЕБРД је важна у циљу повезивања приватног и јавног сектора, размјене искустава и научених лекција, не само на националном нивоу, већ и регионалном“, рекао је Алонци.

Главни циљ досадашње подршке ЕБРД у Црној Гори је подизање конкуретности компанија које производе храну, како би дошло до уравнотеженог раста производње, ефикасности и повећања њихових извозних потенцијала, рекао је шеф Канцеларије ЕБРД за ЦГ Ђулио Морено. Подршком црногорским произвођачима да испуне стандарде безбједности хране и квалитета, као и на увођењу ознака заштите производа може значајно утицати на повећање њихове конкуретности. Пројекат који се спроводи у Србији, Хрватској, Македонији, Грузији и Црној Гори је дијалог између произвођача и влада у циљу бољег њиховог укључивања у глобалне токове тржишта. Очекује се да унаприједи извозне прилике за црногорске произвођаче и бенефите за домаће потрошаче.

У уводном излагању конференције говорила је продекан Факултета за прехрамбену технологију, безбједност хране и екологију Марија Вугделић, која је изразила задовољство што је ова образовна институција партнер на пројекту. Вугделић је истакла да се на факултету школују кадрови који имају мултидисциплинарно знање у области производње хране које ће моћи да примјене у пракси.

Савјетник за политику квалитета у Министарству Мериса Чекић представила је правни оквир у области политике квалитета у Црној Гори, односно могућности да произвођачи уђу у шеме квалитета, као и процедуре које треба да спроведу. Истакла је значај заштите производа не само за произвођаче, него и потрошаче, али и државу. Чекић је представила и остале облике увођења стандарда којима се подиже квалитет производа на већи ниво.

У оквиру конференције одржан је округли сто на коме су на тему квалитета говорили представници месних индустрија из Црне Горе, индустрија и трговина из Хрватске и Србије, затим представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, односно Ветеринарске управе, као и експерти ЕУ за област безбједности хране.

 

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја