Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Почела осма кампања оралне вакцинације лисица против бјеснила

Датум објаве: 14.04.2015 16:40 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја и Ветеринарска управа обавјештавају јавност да је данас почела прољећна орална вакцинација лисица, која се спроводи ваздушном дистрибуцијом вакцина-мамаца, у циљу искорјењивања бјеснила дивљих животиња на територији Црне Горе.

 

Вишегодишњи програма искорјењивања бјеснила спроводи се у сврху заштите здравља људи и домаћих животиња од бјеснила као и заштити здравља и добробити животиња, бољем позиционирању Црне Горе на међународном тржишту, посебно у области производње хране али и другим повезаним гранама привреде. Као све предходне и ова кампања је финансирана од стране Европске уније и Црне Горе. Кампање вакцинације лисица спроводе се два пута годишње, у прољеће и на јесен.

Бјеснило је увијек смртоносно

Сваког дана у свијету од бјеснила умре више од 150 заражених људи, међу којима је највише дјеце. Годишње више од 50.000 особа заражених бјеснилом изгуби живот.

Бјеснило је вирусно обољење централног нервног система (мозга и кичмене мождине) животиња и људи. Примарно, то је болест дивљих и домаћих животиња које се на човјека преноси директним контактом са зараженом животињом (најчешће уједом).

Начин дистрибуције вакцина-мамаца

У случају повољних временских прилика, вакцинација ће трајати пет до седам дана. Авиони који избацују мамце с вакцинама против бјеснила прелетјеће цијелу територију Црне Горе и дистрибуирати мамце с вакцинама, изузимајући водене и урбане површине.

 

Бачени мамци са вакцинама могу се наћи у природи, и зато су потребне одређене мјере опреза:

 

е треба додиривати мамце са вакцином, јер су они намијењени лисицама. Посебно важно је то објаснити дјеци. 

 

-Ако у свом дворишту, башти или на имању пронађете мамац вакцине за дивље животиње, ставите рукавице или пластичну кесу на руке и баците мамац у оближњу шуму.

 

-У случају да сте додирнули мамац незаштићеном руком, добро оперите руке детерџентом и водом. Такође, ако сте додирнули капсулу која се налази у унутрашњости вакцине-мамца, осим  прања руку, потребно је да се обратите љекару.  

 

-Двије недеље након вакцинације, псе и мачке држите затворене и немојте им дозволити, као ни другим домаћим животињама, да буду у зони вакцинације.

  

Резултат оралне вакцинације лисица против бјеснила

 

Захваљујући кампањи оралне вакцинације дивљих животиња у нашој земљи од 2012 године није забиљежен ни један случај бјеснила код животиња.

 

Крајњи резултат оралне вакцинације дивљих животиња је да Црна Гора ускоро буде потпуно слободна од ове заразне болести.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Ветеринарска управа