Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Ветеринарска управа донијела упутство за кретање преживара и контролу на сточним пијацама

Датум објаве: 04.04.2015 12:52 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Ветеринарска управа Министарства пољопривреде и руралног развоја донијела је Стручно упутство о условима за кретање(премјештање) преживара и мјерама за контролу преживара на мјестима за промет и окупљање животиња ради заштите здравља преживара од болести плавог језика. Овим су створени услови за "отварање" сточних пијаца и за промет преживара, уз контролисано кретање(премјештање) преживара на мјестима за промет и окупљање животиња, сходно новом упутству.


Разлози који су условили доношење овог упутства своју стручну оправданост садрже у чињеници: да је подручје цијеле територије Црне Горе проглашено зараженим подручјем (од 23. 02. 2015. године) од болести плавог језика, обзиром на природу болести и начин њеног преношења као и прописаним условима за контролу ове болести.  

 

Упутством су детаљно прописани услови и захтјеви које морају испунити држаоци преживара приликом промета својих животиња (одлазак на катун, испорука кланицама, продаја на сточној пијаци и др.), као и ветеринари из ветеринарских амбуланти приликом издавања увјерења о здравственом стању животиња, прије кретања животиња са газдинства.

 

Контролу промета на сточним пијацама вршиће овлашћени ветеринари из ветеринарских амбуланти, у складу са овим упутством.

 

Молимо власнике преживара који планирају промет својих животиња да се правовремено обрате надлежним ветеринарским амбулантама ради добијања потребних информација и докумената, јер у супротном неће моћи да прометују своје животиње.

 

Контолу поступања по овом упутству вршиће Ветеринарска управа и ветеринарска инспекција.


Струцно упитство о условима кретања презивара.пдф

 

 

Ветеринарска управа

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја