Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Пољопривредницима из Подгорице представљене мјере Агробуџета за 2015. годину и процес усклађивања са ЕУ политиком

Датум објаве: 02.04.2015 09:19 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пољопривредни произвођачи са подручја општине Подгорица информисани су детаљније о могућностима за подршку из Агробуџета за 2015. у свим секторима производње. На инфо-радионицама одржаним у Тузима и Голубовцима, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и авјетодавних служби представили су мјере подршке, у дијелу у дијелу прихватљивих инвестиција, висине подршке, потребне документације и  начина подношења захтјева.  

Посебно су представљене новине у односу на прошлогодишњу агробуџетску подршку. У сектору виноградарства то је подршка конверзији и преструктурирању постојећих винограда. Повртларска производња ће ове године имати на располагању више средстава за подршку, с обзиром на изузетно велико интересовање током прошле године и максималну искоришћеност предвиђеног буџета за ту мјеру. Савјетодавци су пољопривреднике и овом приликом подсјетили на значај и важност агрохемијске анализе плодности земљишта за успјешност и сигурност производње  која је предуслов за добијање подршке за заснивање вишегодишњих засада. 

Подршка је била тема која је заинтересовала пољопривреднике, посебно у дијелу појашњења процедура за пријављивање и прикупљање документације. Произвођачи су истакли да би им посао и даље улагање олакшало ако би имали могућност добијања повољнијих кредита. Истакли су и да је слабо организован откуп пољопривредних производа током сезоне.

Произвођачи из Зете и Малесије упознати су и са процесима прилагођавања ЕУ стандардима у области пољопривреде и руралног развоја. Из тих разлога је додатно појашњено да Црна Гора у претприступном периоду није у могућности да уводи нове мјере и предмете набавке, који нису у складу са ЕУ правилима. Произвођачима је, такође, сугерисано да се удружују јер једино тако могу превазићи бројне проблем везане за конкурентност и пласман производа.

На крају предавања произвођачима су подијељени обрасци захтјева за додјелу подршке у складу са објављеним јавним позивима.

Позиву се одазвало 26 пољопривредних произвођача из Градске општине Тузи и 33  са подручја Градске општине Голубовци.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја