Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Блажи услови, али без компромиса када је ријеч о безбједности хране

Саопштење: Експерт за безбједност хране упознао произвођаче са сјевера са ЕУ стандардима и олакшицама за „мале произвођаче“ у процесу припреме хране

Саопштење: Експерт за безбједност хране упознао произвођаче са сјевера са ЕУ стандардима и олакшицама за „мале произвођаче“ у процесу припреме хране
Датум објаве: 27.03.2015 13:39 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пољопривредни произвођачи и прерађивачи са сјевера Црне Горе имали су прилику да се на радионици у Бијелом Пољу упознају са општим и посебним хигијенским захтјевима које према ЕУ стандардима треба да испуне објекти за производњу и промет хране животињског поријекла. Прозвођаче је на ту тему информисао господин Алберто Манкузо (Алберто Манцусо) експерт за безбједност хране из Италије који борави у Црној Гори и пружа експертску помоћ кроз дио МИДАС пројекта који се односи на техничку помоћ за подршку скрининга и класификације објеката за храну у складу са ЕУ стандардима.   

На радионици, коју је организовала Ветеринарска управа Министарства пољопривреде и руралног развоја, господин Манкузо се посебно фокусирао на представљање одредби флексибилности у том систему, односно прихватљивих одступања од одређених инфраструктурних хигијенских захтјева за објекте у којима се обавља производња примјеном традиционалних метода или се производе традиционални производи, затим објекте који су смјештени у областима са специфичним географским ограничењима, оне са малим обимом производње, као и објекте са производњом и продајом производа на самом газдинству.

Флексибилности у оваквим случајевима, нарочито заступљеним код црногорских пољопривредних произвођача, посебно на сјеверу земље, дозвољене су европским приступом. Тим приступом омогућено је земљама да националним правилима пропишу блаже услове за испуњавање стандарда безбједности хране, у односу на објекте у којима се производе веће количине хране. Одступања су, како је експерт објаснио произвођачима, дозвољена само за инфраструктурне захтјеве, просторије и опрему, док сви остали, посебно хигијенски  захтјеви, морају бити испуњени и ни у ком случају се безбједност хране не смије довести у питање.

Доношењем олакшица за  “мале произвођаче”, којима ће бити допуштена одређена изузећа у односу на субјекте који производе велике количине, омогућава се да се задржи и повећа производња хране по принципу одрживости, спријечи диверсификација популације из географски ограничених подручја и омогући пласман ових производа на локалном тржишту без ограничења. У крајњем подржава се културно и традиционално наслеђе у области производње хране, примјеном посебних традиционалних метода, чува препознатљивост  и посебност  одређених црногорских производа.

Произвошачи хране који су присуствовали радионици показали су велико интересовање за тему, активно су учествовали у дискусији, а њихова питања су се односила, углавном, на могућност пласмана, правила производње, као и могућности подизања квалитета њихових производа у циљу постизања веће конкуретности. Произвођачи су од стране Министарства, односно Ветеринарске управе, добили и сертификате који потврђују да су прошли ову врсту едукације. Министарство пољопривреде и руралног развоја наставиће и у наредном периоду са едукацијом пољопривредних произвођача о безбједности хране и стандардима ЕУ у овој области.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја