Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Пољопривредницима из Улциња и Бара представљене мјере Агробуџета за 2015. годину и начин усклађивања са ЕУ политиком

Саопштење: Пољопривредницима из Улциња и Бара представљене мјере Агробуџета за 2015. годину и начин усклађивања са ЕУ политиком
Датум објаве: 26.03.2015 17:44 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја, Савјетодавне службе у биљној производњи и Службе за селекцију стоке, упознали су јуче у Улцињу пољопривредне произвођаче са мјерама подршке из Агробуџета за 2015. годину. Информативној радионици присуствовали су и произвођачи са подручја Бара.

Произвођачи су упознати са мјерама подршке у овој години за све секторе пољопривреде, у дијелу прихватљивих инвестиција, висине подршке, потребне документације за остваривање подршке и  начина подношења захтјева. Истакнуте су новине у односу на прошлогодишњу агробуџетску подршку. Посебно је истакнуто да ће Министарство наставити да подржава унапређење квалитета производа, контролу квалитета, оснивање удружења као и осигурање од штета усјева и стоке.

Произвођачима је предочено да се национална политика за подршку пољопривреди и руралном развоју постепено усклађује са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ (ЗПП), увођењем одређених мјера и активности. Једна од њих је поштовање Кодекса добре пољопривредне праксе, која је уведена прошле године. Од ове године произвођачи су обавезни и да се упишу у Регистар пољопривредних газдинстава да би користили средства из ИПАРД лике програма, а од следеће године то ће бити један од услова за коришћење агробуџетских средстава. Објашњена су и начела директних плаћања која ће се примјењивати у будућности. Мјере подршке и активности које нијесу у складу са ЗПП постепено ће се искључивати.

У одговору на питања произвођача која су се односила на откуп пољопривредних производа било је ријечи о програму „Воће за школе“ као и о европском препорученом моделу удруживања произвођача - произвођачким организацијама, као моделима откупа тржишних вишкова, обједињавања производње и заједничког пласмана производа.

Презентацији су присуствовала 53 пољопривредна произвођача, међу којима највише маслинари и произвођачи агрума, који су показали велику заинтресованост кроз бројна питања и дискусију.

На крају предавања произвођачима су подијељени обрасци захтјева за додјелу подршке у складу са објављеним јавним позивима.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја