Manja slova Veća slova RSS
>

Poljoprivrednim proizvođačima iz Andrijevice, Plava, Gusinja, Berana i Bijelog Polja predstavljene mjere Agrobudžeta za 2016. godinu

Poljoprivrednim proizvođačima iz Andrijevice, Plava, Gusinja, Berana i Bijelog Polja predstavljene mjere Agrobudžeta za 2016. godinu
Datum objave: 17.03.2016 16:51 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja početkom sedmice održali su prezentaciju Agrobudžeta za 2016. godinu za poljoprivredne proizvođače sa područja opština Andrijevica, Plav i Gusinje, Berane i Bijelo Polje.

Predstavljene su mjere podrške za biljnu i stočarsku proizvodnju sa osvrtom na kriterijume prihvatljivosti i procedure prijave. Naznačene su novine, u odnosu na prošlogodišnju podršku, koje imaju za cilj da dodatno stimulišu razvoj crnogorske poljoprivrede. Istaknuta je i obaveza da se poljoprivredni proizvođači upisuju u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izuzetno veliko interesovanje vladalo je od strane poljoprivrednih proizvođača o čemu svedoče pune sale u svim opštinama.

Poljoprivrednike je, s obzirom na strukturu poljoprivredne proizvodnje na području ovih opština, posebno interesovala mogućnost dobijanja podrške u stočarstvu – premije, podrška za nabavku opreme za poboljšanje kvaliteta mlijeka i nabavku stočnog fonda, podrška za korišćenje planinskih pašnjaka. Voćari su se interesovali koje vrste mehanizacije mogu da nabave uz podršku iz Agrobudžeta, kao i kako se ostvaruje podrška za podizanje novih zasada.

Prisutnim proizvođačima je sugerisano da se udružuju i ulažu u svoja gazdinstva, jer jedino na taj način mogu prevazići brojne probleme vezane za konkurentnost i plasman proizvoda. Osavremenjavanjem opreme i povećanjem obima proizvodnje se postiže veći obim proizvodnje i bolji kvalitet proizvoda sa kojima možemo biti konkuretni nakon ulaska u EU.

 

 

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja