Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

За одржив развој пољопривреде пресудно образовање и иновације

Саопштење: Министарство пољопривреде обиљежило Свјетски дан хране - 16. октобар

Саопштење: Министарство пољопривреде обиљежило Свјетски дан хране - 16. октобар
Датум објаве: 16.10.2015 18:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Да би црногорска пољопривреда достигла ниво приближан потенцијалима којима располажемо, поред повећања производње и прераде, увођења стандарда и раста квалитета, потребна су нам и нова занимања. Потребни су нам иноватори, предузетници, нова знања и њихова примјена у пољопривреди. Потребни су нам технолози хране, генетичари, дизајнери, ИТ стручњаци у пољопривреди, микробиолози, инжињери…, оцијенио је министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић на свечаности поводом обиљежавања Свјетског дана хране - 16. октобра.

МПРРМПРР

Ивановић је оцијенио да инвестиције у истраживања, иновације, нове технологије и образовање претварају агро-социјалу у агро-бизнис. “Да ли су препреке за преображај пољопривреде скривене у институционалном лавиринту, културном језгру, снажном индивидуализму или недостатку колективизма у Црној Гори? Све док као друштво не створимо перцепцију о значају пољопривреде за садашње и будуће генерације изазови ће бити већи, а рјешења скупља и комплекснија. Све док се будемо ослањали само на помоћ, нећемо покренути потенцијале који скривени чуче у нама. Све док не схватимо да иновације не настају у канцеларијама, да их не креира администрација, већ да настају као резултат настојања да се ријеше практични проблеми и да је иновација обновљиви извор, развијаћемо се спорије. Услове за иновације не ствара агро-социјала, већ агро-бизнис. Без афирмисања логике агро-бизниса не можемо производити више хране у Црној Гори. Такође, морамо брже повезивати науку и пољопривреду. Све док не схватимо улогу приватних и државног универзитета у обликовању кадрова који су потребни за дугорочни развој нећемо бити у могућности да схватимо потенцијале, јер не заборавимо, највећи потенцијал су људи. Од људи зависи поглед на пољопривреду. Од свих нас и нашег односа према сопственој будућности, зависи и будућност пољопривреде”, поручио је министар Ивановић.

Подсјећајући на чињеницу да је на свјетском нивоу храна и даље неравномјерно распоређена, јер стотине милиона људи гладује, више од милијарде има прекомјерну тјелесну масу, а трећина произвдене хране заврши на отпаду, Министар је казао да Црна Гора због незагађене животне средине има добре услове за производњу хране, те да је зато Министарство обиљежавањем Свјетског дана хране ставило фокус на квалитет, односно на органску производњу која је синоним за квалитет.

Органска производња у Црној Гори, иако у повоју, стиче све већу популарност. Расте број произвођача који су у регистру, али и интересовање потрошача. Данашњем скупу поводом обиљежавања Свјетског дана хране присуствовали је око 30 органских произвођача, који су дио својих производа изложили на промотивним штандовима у конференцијској сали. Пекарске и традиционалне производе, као и садни материјал на једном од штандова представила је и фирма “Агровита”, чији је директор Светозар Радоњић одржао и мали час спремања тијеста и качамака за најмлађе учеснике скупа – ђаке двије основне школе: "18. октобар" са Биоча и "Војин Поповић" са Дрезге. Министарство пољопривреде и руралног развоја, уз подршку племенитих људи, дало је допринос обнаваљању обје школе које се налазе у руралним дјеловима Подгорице.    

МПРРМПРР

Министар је пожелио ученицима да им данашњи догађај буде интересантан и изразио наду да ће су међу њима будући произвођачи хране и будући власници агро-бизниса, те да ће им адекватно образовање помоћи на том путу. Образовање и даља едукација један су од највећих изазова и за органске произвођаче, рекао је Министар. “Срећом, будућност пољопривреде у Црној Гори одредиће млади, креативни и способни људи, попут ових који су данас са нама. А шта је будућност? Будућност је живот у свијету последица данашњих одлука. Зато пажљиво одлучујте”, поручио је министар Ивановић.

Да млади имају потенцијал да креирају будућност пољопривреде показала је студенткиња Факултета за прехрамбену технологију, безбједност хране и екологију Универзитета Доња Горица Александра Мартиновић. Она сматра да унапређење пољопривреде у Црној Гори представља велики изазов, али и перспективу за младе људе. “Драго ми је да се све више људи окреће пољопривреду. Позитивни трендови су и у образовању. У почетку је наш факултет уписивало 20 до 30 студената, сада се уписује и више од 50”, казала је Мартиновић истичући да студенти имају шансу да кроз конкретне пројекте, вјежбу и праксу дођу до правог знања.

Иницијативи Министарства да обиљежи Свјетски дан хране придружили су се и представници амбасада и конзулата у Црној Гори. Своје виђење глобалних токова у производњи хране и потенцијала пољопривреде Црне Горе, посебно органске производње, изложила је Амбасадорка Уједињених Арапских Емирата Хафса Ал Улама. “Циљ да се дође до нулте глади је можда тешко остварив, али му свака држава мора да тежи. У протеклих неколико година Црна Гора је почела да сматра  пољопривреду главним стубом развоја. Органска пољопривреда је у великој мјери у фокусу. Постигнути кораци су охрабрујући. Потребно је још радити посебно на финансирању”, казала је амбасадорка Ал Улама, истичући да је Министарство пољопривреде веома озбиљно разумјело значај финансијске подршке. Она је истакла да је циљ тог кредита да буде катализатор за развој пољопривреде Црне Горе, са нагласком на квалитет. “Имала сам прилику да обиђем неке од пројеката који планирају да добију кредитна средства. То су субјекти који су фокусирани на квалитет, стандарде, испуњење локалних потреба и отварање извозних тржишта. УАЕ ће свакако бити тржиште које ће радо прихватити црногорске квалитетне производе. Желим да видим етикету “Маде ин Монтенегро” на тржишту Емирата”, поручила је амбасадорка.

МПРРМПРР

У име органских произвођача присутнима се обратио и први регистровани органски произвођач, конкретно житарица, Жељко Мацановић из околине Пљеваља. Он је рекао да је органска производња, према његовом мишљењу, потенцијално најконкуретнија област пољопривреде коју треба даље развијати, зашта је важно наставити са побољшањем услова рада и живота у руралним крајевима. Мацановић се посебно захвалио Министарству на прилици пруженој органским произвођачима да се едукују, кроз студијска путовања какво је било недавно у Француској. Он је један од осам пољопривредних произвођача којима је данас, поводом Свјетског дана хране, министар Ивановић уручио признања за  постигнуте резултате и као подстрек да раде више и боље. Признања су добили и Миле Шестовић (Подгорица), Игор Мугоша (Подгорица), Драгица Мирјачић (Никшић), Рашо Миљанић (Никшић), Ђорђе Булајић (Никшић), Весна Боровић (Пљевља) и предузеће “ИН-СПЕ” из Бара.

Обиљежавању Свјетског дана хране прусуствовала је и делегација 50 пољопривредних произвођача и представника савјетодавне службе Словеније. Министар им се захвалио на посјети и пруженој руци сарадње. “Надам се да ће вам боравак у Црној Гори бити угодан, да ћете стећи добре пословне партнере и пријатеље међу пољопривредним произвођачима, размијенити искустава и отварити врата будућој сарадњи. Радујемо се јачању међународне сарадње”, казао је Ивановић у обраћању гостима из Словеније који ће ових дана обићи више пољопривредних произвођача и институција у Црној Гори.

 

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја