Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Враћају се са новим знањима, идејама и контактима

Саопштење: Посјетом сајму органске пољопривреде “Тецх&Био” завршили посјету Француској

Саопштење: Посјетом сајму органске пољопривреде “Тецх&Био” завршили посјету Француској
Датум објаве: 29.09.2015 12:41 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Органски произвођачи из Црне Горе протекле седмице боравили су у студијској посјети Француској. Након обиласка фарми на којима се производе органкси производи, посјетили су највећи европски сајам органске пољопривреде који се одржава у Валансу, на које се сваке године представљају најновија достигнућа у органској производњи, уз огроман број посјетилаца.

Произвођачи су били импресионирани свим што су видјели. На једном мјесту могли су да сагледају ниво развоја органске пољопривреде заснован на науци, иновацијама и истраживањима у овој области. Едукација на том плану вриједна је нашим произвођачима како би створили визију даљег сопственог развоја и успјешније користили искуства колега из развијених земаља. У склопу сајамске понуде важно мјесто заузимале су пољопривредне машине, чији је рад био и демонстриран на огледним парцелама, које се простиру на око 15 хектара. Многе од тих машина примјењиве су за обраду само великих земљишних површина, каквих нема код нас, али је у понуди било и мањих, посебно алата и опреме, који би добродошле нашим произвођачима, као што су машине за мљевење органских житарица, дестилатори етеричних уља и многе друге. Посебно занимање наши произвођачи имали су за сортимент сјемена и садница, оплемењивача, односно ђубрива, као и заштитних препарата у свим областима органске производње. На сваком штанду организована су и предавања о производима, дијелио се промотивни и едукативни материјал са свим информацијама о условима и могућностима коришћења.

МПРРЗа делегацију из Црне Горе подстицајно је било сазнање да узгој љековитог и ароматичног биља, за шта као земља имамо великог потенцијала, представља једну од највреднијих дјелатности њихових колега у Француској. Потврдила је то богата понуда сјемена биља, етеричних уља и технологија за узгој и прераду, а посебно информације о вртоглавим износима зарада произвођача. Произвођачи нијесу остали само на одушевљењу, већ су остварили и конкретне контакте са привредницима који се баве откупом љековитог биља, али и са другим дистрибутерима и произвођачима.   

Сајам научних достигнућа и најновијих технологија у области органске производње био је још једна прилика да наши произвођачи учврсте увјерење да без удруживања у кооперативе немају будућност, с обзиром да су сви учесници чланови неког вида удружења.  

Током посјете Француској, црногорској делегацији домаћин је била госпођа Елизабет Мерсије, директорица државне Агенције за развој органске пољопривреде, на чији позив су посјету реализовали Министарство пољопривреде и руралног развоја и Амбасада Републике Француске у Црној Гори. Она је изразила задовољство што је била у прилици да узврати гостопримство црногорским произвођачима и представницима Министарства, с обзиром да је почетком ове године боравила у нашој земљи и дружила се њима у оквиру едукативне радионице. “Веома смо срећни што смо имали прилику да дочекамо, за нас, тако битну делегацију из Црне Горе. Произвођачи  су показали пуно интересовања и радозналости за нова искуства. Ово је био тренутак у којем је заиста била заступљења размјена искустава. Већ сам добила повратну информацију од фармера који су имали задовољство да дочекају делегацију на својим фармама, да је постављано пуно питања која су обогатила њихова сазнања. Они су веома срећни што су имали прилику да упознају своје колеге из Црне Горе и мислим да ће се ова сарадња наставити”, казала је госпођа Мерсије, наговјештавајући могућност да фармери из Француске посјете Црну Гору, у циљу наставка сарадње и размјене искуства.

МПРРМПРР

Сарадња са Француском у области органске производње договорена је током званичне посјете министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића у јуну 2013. године.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја