Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нова искуства и идеје за унапређење производње и наступ на тржишту

Саопштење: Органски произвођачи из Црне Горе наставили обилазак произвођача у Француској

Саопштење: Органски произвођачи из Црне Горе наставили обилазак произвођача у Француској
Датум објаве: 25.09.2015 14:21 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Група органских произвођача из Црне Горе наставила је студијску посјету Француској обиласком органских фарми воћа, поврћа и меда, смјештених у широј околини града Валанс. Искуства француских колега који су дуги низ година у систему органске производње значајна су за црногорске произвођаче који су се опредијелили за захтјевну производњу високо квалитетне хране. Иако им прописи ЕУ нису непознаница, било је значајно чути како се формира узгојни облик воћки, на којој се подлози обавља калемљење, на који се све начин може борити против болести и штеточина у производњи у којој нема хемијског третирања.

МПРРМПРР

На газдинству Ђоела Фаурјела од 1999. године органски се производе вишње, трешње, кајсије, брескве, киви, крушке и јабуке. Од поврћа опредијелио се за бијели лук. Све то производи на површини од 9ха. Јабуке гоподина Фаурјела нијесу црвљиве, као што многи неупућени вјерују да органске треба да буду. Произвођачи из Црне Горе видјели су и на који начин се и то постиже, постављањем система посебних мрежа против јабукиног мољца. Производе са фарме узимају стални купци, а додатну могућност пласмана нуди им продавница органских производа у непосредној близини у којој мјеста има за све органске произвођаче. У понуду продавнице увјерили су се и произвођачи из Црне Горе.

МПРРМПРР

Сљедеће имање које су посјетили води Сирил Вигнона, који се бави производњом поврћа на отореном и у пластеницима површине 3.000 квадратних метара. Посебно интересовање наших произвођача изазвао је богат сортимент – више од 40 различитих врста поврћа и 150 различитих сорти. На питања везана за износ субвенција и висину уплате осигурања, овај фармер је одговорио да га подршка државе, нити смањење ризика у производњи, једноставно не занимају, јер су му приходи одлични. Уз то, запошљава и два радника.

Не мање интересантна је била и посјета органском пчелару Гирону Герарду који професионално пчелари скоро 40 година. Тренутно има преко 400 пчелињих друштава. Посебан утисак на посјетиоце током дегустације оставио је мед од лаванде.

МПРРМПРР

За његовог црногорског колегу, органског пчелара Мила Шестовића који има исти број пчелињих друштава као француски колега, посјета је била одлична прилика да се упореди као произвођач. „Имамо исти број друштава, али он има много већи принос меда по пчелињој заједници. Уопште постижу већи принос меда него ми у Црној Гори. Опрема коју користи за врцање меда је заиста напредна. Сматрам да и ми у Црној Гори требамо не само да се потрудимо да повећамо број пчелињих заједница, већ и да набавимо савременију опрему и уводимо нове технологије. Сада када видим шта раде други, много ми је јасније шта и ми треба да радимо“ казао је Шестовић. Он се посебно захвалио Министарству пољопривреде и руралног развоја што је органиским произвођачима пружена прилика да оду на студијску посјету и на терену виде нешто што могу примијенити код куће како би постали успјешнији.

Весна Боровић из Пљеваља, која је међу првима у Црној Гори почела да се бави органском производњом, данас на 14 хектара узгаја житарице и поврће, а на 2 хектара воће. „Почаствована сам што сам од стране Министарства добила прилику да пођем на ово судијско путовање. То могу слободно рећи и за колеге. Посјета француским произвођачима биће нам од велике користи. Свако ново сазнање је значајно за наш рад и даје нам подстицај и нове идеје како да повећамо обим и квалитет своје производње. Продавница органских производа је нешто заиста дивно и надам се да ћемо и ми у Црној Гори имати сличну. Добили смо много нових идеја и увјерена сам да ћемо знати да стечено искуство искористимо“, каже Боровић.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја