Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Савјети да истрају и да се удружекако би успјели у органској производњи

Саопштење: Органски произвођачи посјету Француској започели обиласком фарми

Саопштење: Органски произвођачи посјету Француској започели обиласком фарми
Датум објаве: 22.09.2015 15:06 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Током првог дана студијске посјете Француској органски произвођачи из Црне Горе обишли су органске фарме у покрајини Дроме и разговарали са представницима кооперативе која окупља преко 350 чланова органских произвођача који раде заједно. Искуства власника фарми и модел функционисања кооперативе увјерили су наше произвођаче да треба даље развијати органску производњу, јер је ријеч о производима који се све више траже на тржишту ЕУ, као и да је значај квалитетног удруживања од пресудне важности за постизање успјеха.

Група од 22 органска произвођача из Црне Горе, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја борави на студијском путовању у Француској. Министарство је организовало студијско путовање са циљем да се наши органски произвођачи додатно едукују и сагледају на који начин функционишу органски произвођачи у ЕУ. Француска у погледу искустава у овој области представља одличан избор.

На фарми господина Емануела Екстера, чије се газдинство у систему органске производње налази шест година, наши произвођачи су се упознали са производњом 25 различитих врста љековитог и ароматичмог биља. На истом домаћинству на органски начин узгаја се 11 врста стоног грожђа, као и више врста поврћа. Све наведено узгаја се на око хектар обрадиве површине на имању које се простире на 4 хектара. Власник је искористио цјелоукупне земљишне потенцијале, па му је, заправо, узгој ружа постала главна производња. Руже дистрибуира фармацеутским кућама, а дио прерађује на свом газдинству правећи слатко, сок и чај. Са пласманом свих производа са газдинства нема проблема. Савјетовао је колеге из Црне Горе да не одустају од бављења органском производњом, јер је на крају успјех загарантован. Истакао је да је органска производња веома захтјевна, али да представља будућност, јер све више купаца жели квалитет више. 

МПРРМПРР

Могућности органске производње наши произвођачи су могли да сагледају и приликом обиласка дијела газдинства Дејвида Пјерморта. Он је један од већих француских органских произвођача који се органском производњом успјешно бави већ 25 година. Производња се одвија на 65 хектара, углавном житарица и поврћа, уз изгој оваца. Господин Пјерморт је један од задовољних европских пољопривредника који, како је казао гостима из Црне Горе, никада не би помислио да мијења дјелатност.

Органске фарме у Француској углавном користе енергију сунца, не само због приступа еколошкој производњи, него и из разлога смањења трошкова производње. Наши произвођачи су имали доста питања за фармере, а посебно у дијелу набавке и коришћења сјеменског материјала.

Министарство пољопривреде и руралног развоја организовало је студијско путовање уз помоћ Амбасаде Републике Француске у Црној Гори, а на позив директорице француске Агенције за развој органске пољопривреде гђе Елизабет Мерсије. Госпођа Мерсије је почетком ове године боравила у Црној Гори, када је са својим сарадницима учествовала на округлом столу који је Министарство организовало у циљу едукације органских произвођача. Сарадња са Француском у области органске производње договорена је током званичне посјете министра пољопривреде и руралног развоја проф. др Петра Ивановића у јуну 2013. године.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја