Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Одлична прилика за пласман и развој органске производње у Црној Гори

Саопштење: Отворена пијаца црногорских органских производа у центру Подгорице

Саопштење: Отворена пијаца црногорских органских производа у центру Подгорице
Датум објаве: 28.03.2015 15:55 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

У центру Подгорице на Тргу Републике данас су почели „Дани црногорске органске хране“, осмишљени као пијаца органских домаћих производа, која ће потрошачима бити на располагању сваке наредне суботе.  

Циљ Министарства пољопривреде и руралног развоја био је да подржи органске произвођаче, посредством њиховог националног удружења, да се промовишу на најбољи могући начин, како би у наредном периоду имали значајнији раст броја органских произвођача и палете њихових производа. Министарство је донирало произвођачима еколошке дрвене штандове, а у договору са Општином Подгорица, уступљена им је и локација коју могу користити суботом у периоду од 08,00х до 15,00х. 

На отварању пијаце органских производа штандове је обишао министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић, са сарадницима, који је изразио наду да ће овај вид подршке промоцији органских произвођача имати велике ефекте по развој органске пољопривреде у Црној Гори. „Радује ме да расте број пољопривредника који хоће да унапређују и шире производњу и оних који хоће да је тек покрену, али овдје је ријеч о органској производњи коју није лако покренути. Зато морамо кренути са оним што имамо и да полако ширимо и повећавамо палету производа. Надам се да ће понуда на овој пијаци сваке суботе бити све боља, али и већи број органских произвођача“, рекао је министар Ивановић.

Пијаца органских производа у центру Подгорице 28.03.2015

За сада је у Црној Гори сертификовано 28 произвођача од чега је 11 из области ратарске производње, 10 воћарске производње, 5 из области сточарства и 2 у области сакупљања шумских плодова и љековитог биља, као и њихове прераде. Највише има воћа и воћних прерађевина, брашна и меда. Првог дана пијаце органских црногорских производа у понуди су били житарице и брашно, мед и други пчелињи производи, сушено воће, воћни џемови, ликери и пића, кромпир, лук и шаргарепа, љековито биље, козији сир. Посјетиоци су данас имали прилику и за дегистацију.

Према ријечима министра Ивановића, наведени производи су добрим дијелом већ препознатљиви, али да би сада било добро да се појаве и органски производи на бази меса, којих за сада нема, али и да се увећа производња органског воћа и поврћа. „Интересује ме и паковање, јер је то осим знака органске производње врло важно у овој области. Неки од произвођача су успјели да заокруже тај процес, али неки још нису“, казао је Ивановић.

Министар је оцијенио да би у овом моменту било више него добро ако би за почетак органским производима задовољили потребе домаћег тржишта. „Осим 620 хиљада становника имамо и 1,2 милиона туриста који евидентно траже органске или традиционалне производе. Задовољити њихове потребе за сада било би више него добро. Уколико све буде ишло како планирамо, а за то треба мало више времена, можда би до уласка у ЕУ били у могућности да будемо препознати са неколико органских производа“, казао је министар Ивановић.

МПРРМПРР

Отправник послова Амбасаде Пољске у ЦГ Павел Лонцки, који је присуствовао отварању пијаце заједно са амбасадором Италије и дипломатским представицима Турске, Француске и Азербејџана, вјерује да Црна Гора у органским производима има извозни потенцијал. „Пробао сам неке од производа и раније, а данас сам и трговао неке од њих. Мислим да је органска производња шанса Црне Горе, посебно за извоз. Задовољан сам што ће пијаца послужити не само за данашњу промоцију органске производње, него да ће бити и сваке суботе за локалне потрошаче и посјетиоце Подгорице. Ја сам један од тих потрошача који ће је редовно обилазити“, казао је господин Лонцки.

За органске произвођаче, како су казали, могућност продаје у центру Подгорице значи велики подстицај за даље унапређење производње која није једноставна, јер је строго законски регулисана. Продаја на једном препознатљивом мјесту олакшаће пласман и приступ потрошачима који ће на тај начин бити сигурни да купују сертификован органски производ. Обећавају да ће у сарадњи са купцима ширити асортиман производа. Произвођачи се надају и да ће њихов успјех охрабрити и остале пољопривреднике у Црној Гори да крену њиховим стопама, те да ће ово бити почетак једне нове озбиљније фазе у развоју органске пољопривреде.

Органска производња, која за резултат има висококвалитетне производе, поручују излагачи, шанса је за већу зараду пољопривредника, као и препознатљивост и развој црногорске пољопривреде. Да је пијаца у Подгорици одличан потез доказ је и први продајни дан који је завршен много раније него што су произвођачи планирали, јер су сат након отварања продали све што су донијели.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја