Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Даљи развој фарми и финалних производа

Саопштење: Завршен семинар о козарству и органској производњи у Никшићу

Датум објаве: 26.10.2014 18:37 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Завршено је дводневно Савјетовање о козарству и органској производњи које је организовало Удружење козара и овчара "Монтецапра", а подржали Министарство пољопривреде и руралног развоја и Општина Никшић. Савјетовање је примјер како сарадња удружења, стручњака, релевантних институција, општине, Министарства пољопривреде, Ветеринарске управе и Савјетодавне службе може довести до квалитетних закључака и нових идеја.

Препорука стручњака је да се интензивира органско козарство, даље развијају приватне фарме и јача сегмент паковања финалних производа јер тренутно нема проблема са пласманом производа прије свега због изузетно велике тражње на локалном, европском и руском тржишту.

Кроз дискусију Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић искључио је могућност да се држава мијеша у питања откупа. „Није циљ државе да се бави откупом, већ да видимо које су то мјере којима треба даље да олакшамо процес производње, али откупом треба да се бави приватни сектор. Даље, које су то мјере којима треба да да олакшамо прераду, прерадом треба да се бави приватни сектор“ и указао да бављење козарством може бити профитабилно, те да је држава инвестира, а не улаже, у козарство. „Ми не желимо да улажемо у козарство, него да инвестирамо, што је велика разлика. Код улагања не очекујете поврат, код инвестиција очекујете“ рекао је Министар Ивановић.

Учесници семинара сагласни су да је потребно: 

- успоставити матичну евиденцију коза и оваца;

- направити селекцију постојећих грла;

- даље улагање у локалну инфраструктуру;

- размотрити план вакцинације грла;

- наставити даље са процесом едукације;

- развити план развоја сточарства и програм узгоја коза и оваца;

Другог дана семинара, гостујући стручњаци, као и представници Министарства пољопривреде кроз презентације и дискусију, указали су пољопривредним произвођачима на могућност развоја козарства и овчарства, као и облике подршке. Како би се пласман производа олакшао, потребно је да се произвођачи удружују како би се планирао и заједницки пласирао вишак меса и млијека преко мљекара и месних индустрија.

Учешће министра Ивановића у дискусији 1

Учешће министра Ивановића у дискусији 2

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја