Manja slova Veća slova RSS

Biljna proizvodnja

06.12.2014.

Saopštenje: U Bazaru počeli „Dani vina i maslinovog ulja“

Saopštenje: U Bazaru počeli  „Dani vina i maslinovog ulja“ Proizvođači vina i maslinovog ulja udružili su snage u potrazi za boljim plasmanom na domaćem tržištu, na izložbeno-prodajnoj manifestaciji koja se tokom vikenda održava u podgoričkom Bazaru. Upravo postizanje veće konkuretnosti kroz zajednički nastup, u formi klastera, bio je i cilj organizatora Dana vina i maslinovog ulja -Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO) i navedenog tržnog centra.

04.12.2014.

Najava: Prezentacija Nacrta zakona o vinu sjutra na Cetinju

Na Cetinju će sjutra, 05. decembra, biti organizovana prezentacija Nacrta zakona o vinu, koji je na javnoj raspravi od 18. novembra do 12. decembra 2014. godine. Tiribina će se održati u sali zgrade Opštine Cetinje, sa početkom u 12,00h.

03.12.2014.

Saopštenje: Priznati prvi klonovi crnogorskih autohtonih sorti vinove loze

Usaglašavanjem i harmonizovanjem zakonskih normativa sa zakonodavstvom Evropske unije, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja stvorilo je ambijent koji je motivisao kompaniju „13 jul Plantaže“ AD Podgorica da, kao istraživački centar, radi na klonskoj selekciji i izdvajanju genetičkog materijala povoljne proizvodno-upotrebne vrijednosti.

02.12.2014.

Saopštenje: Podršku za modernizaciju voćnih zasada dobilo 17 proizvođača

Crnogorski voćari, njih 17, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, uspostavili su ove godine u svojim zasadima sisteme za navodnjavanje, sisteme protivgradne zaštite i nabavili potporne stubove za specifične uzgojne oblike. Podrška u iznosu od 29.525€, isplaćena im je kroz agrobudžetsku mjeru „Podrška podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada u 2014. godini“.

01.12.2014.

Isplaćeno 23.620 eura podrške za podizanje plantaža ljekovitog i aromatičnog bilja

Uslove za podršku podizanju plantažnih zasada višegodišnjeg ljekovitog i aromatičnog bilja, koja je po prvi put ove godine definisana agrobudžetom, ispunilo je 13 proizvođača, koji su zasadili ukupno 15,75 hektara. Ministarstvo im je isplatilo podršku u ukupnom iznosu od 23.620€.

01.12.2014.

Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za period 2014-2020

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja je 20. oktobra 2014. godine dalo na Javnu raspravu Nacrt strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za period 2014-2020.Rasprava o Nacrtu strategije počela je objavljivanjem javnog poziva svim zainteresovanim stranama: građanima, stručnim i naučnim institucijama, Glavnom gradu, Prijestonici i opštinama, političkim strankama, sindikatima, NVO, medijima i drugim zainteresovanim organima i institucijama, organizacijama, udruženjima i pojedincima (zainteresovanoj javnosti), da se uključe u javnu raspravu i daju svoj doprinos u razmatranju Nacrta strategije. Javni poziv je objavljen na internet stranici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja(www.minpolj.gov.me), na portalu e-uprave i u dnevnom listu "Pobjeda".

01.12.2014.

Saopštenje: Potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta – na lokalitetu Ćeranića Gora u Nikšiću

Saopštenje: Potpisan još jedan ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta – na lokalitetu Ćeranića Gora u Nikšiću

Poljoprivredni proizvođač iz Nikšića Milica Radović zakupac je poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu na lokalitetu Ćeranića Gora. Radović je danas u Podgorici sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja prof.dr Petrom Ivanovićem potpisala ugovor o zakupu 38,5 hiljada metara kvadratnih zemljišta, po cijeni od 578,05 eura, na godišnjem nivou.

29.11.2014.

Saopštenje: Završena dvodnevna radionica o primjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju

Saopštenje: Završena dvodnevna radionica o primjeni Zakona o maslinarstvu i maslinovom ulju

Crnogorski proizvođači maslinovog ulja, kao i nadležni inspekcijski organi imali su priliku da na radionici, održanoj u Podgorici, saznaju nešto više o pravnoj tekovini EU vezano za tržišne standarde maslinovog ulja, kao i načine kontrole.

18.11.2014.

U Podgorici održana završna javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020

U Podgorici održana završna javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020

Predlog strategije razvoja poljoprivrede i ruralnih područja 2014-2020 koji su uradili zaposleni u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa ekspertima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), u skladu je sa principima planiranja koji se primjenjuju u EU i nacionalnim interesima zasnovanim na razvojim potencijalima Crne Gore. Iskazano strateško opredjeljenje u ovom dokumentu ide u pravcu stvaranja konkurentne proizvodnje kvalitetnih proizvoda, otvaranja novih radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života u ruralnim područjima. Istaknuta je i potreba povezivanja poljoprivrede sa drugim sektorima, prije svega sa turizmom.

18.11.2014.

Najava: Glavni pregovarač i pregovarač za 11. i 12. poglavlje u posjeti SSŠ „Spasoje Raspopović“ u Podgorici

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šefica radne grupe za 11. i 12. poglavlje Danijela Stolica, posjetiće u srijedu, 19. novembra Srednju stručnu školu „Spasoje Raspopović“.