Мања слова Већа слова РСС 

МПРР 

МПРР 

 

 

 


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Биљна производња

18.11.2014.

Најава: Главни преговарач и преговарач за 11. и 12. поглавље у посјети ССШ „Спасоје Распоповић“ у Подгорици

Државни секретар за европске интеграције и главни преговарач амбасадор Александар Андрија Пејовић и шефица радне групе за 11. и 12. поглавље Данијела Столица, посјетиће у сриједу, 19. новембра Средњу стручну школу „Спасоје Распоповић“.

16.11.2014.

Најава: Едукација произвођача љековитог биља

За произвођаче љековитог биља са подручја Подгорице, Улциња и Бара, у понедјељак и уторак, 17. и 18. новембра, биће организована стручна предавања на тему заснивања засада, агротехничких и економских аспеката производње и прераде љековитих култура. За произвођаче са подручја Главног града радионица ће бити одржана 17. новембра у СО Тузи, у 12,00х. За произвођаче из улцињске и барске општине, предавање се организује 18. новембра, у 11,00х, у сали СО Улцињ.

05.11.2014.

Саопштење: У оквиру подршке подизању и модернизацији воћних засада, исплаћене премије јагодарима

Министарство пољопривреде и руралног развоја уплатило је премије за подизање и модернизацију засада јагода, у износу од 31.380 еура.

20.10.2014.

Министарство пољопривреде и руралног развоја даје на јавну расправу Нацрт стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020

Министарство пољопривреде и руралног развоја упућује позив грађанима, стручним и научним институцијама, Главном граду, Пријестоници и општинама, политичким странкама, синдикатима, невладиним организацијама, медијима и другим заинтересованим органима и институцијама, организацијама, удружењима и појединцима (заинтересованој јавности) да се укључе у јавну расправу и дају свој допринос у разматрању Нацрта стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја 2014-2020.

17.10.2014.

Саопштење: Одржана манифестација - „Дани нара“ у Владимиру-Улцињ

Манифестација „Дани нара“, јуче је по трећи пут организована у Владимиру-Улцињ. Ова манифестација, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, а у организацији Бизнис Клуба Анамалит и Туристичке Организације Улцињ окупила је велики број произвођача нара али и посјетилаца.

16.10.2014.

Саопштење: Министарство пољопривреде обиљежило 16. октобар – Свјетски дан хране

Саопштење: Министарство пољопривреде обиљежило 16. октобар – Свјетски дан хране

Министарство пољопривреде и руралног развоја обиљежило је 16. октобар – Свјетски дан хране, другу годину за редом.„Ово је дан када покушавамо у Министарству пољопривреде да повежемо оне који имају и оне који немају довољно. Данас смо хтјели да позовемо представнике институција које обједињују са једне стране оне који су остављени, оне који су болесни, оне који су стари и оне које немају, и да на тај начин симболично покажемо како пољопривредни произвођачи у Црној Гори, који раде, који стварају, изражавају спремност да подијеле са онима који то нијесу у могућности“ рекао је Министар пољопривреде и руралног развоја проф.др Петар Ивановић поводом обиљежавања Свјетског дана хране.

15.10.2014.

Саопштење: Одржана Конференција „Осигурање у пољопривреди“

Саопштење: Одржана Конференција „Осигурање у пољопривреди“

Пољопривредна производња данас незамислива је без адекватног осигурања, имајући у виду све израженије климатске промјене и честе непредвидиве временске непогоде, које евидентно је погађају и црногорску пољопривреду. Број пољопривредника у Црној Гори који је искористио подршку Министарства пољопривреде у суфинансирању 50 одсто премија осигурања, није на задовољавајућем нивоу, али је направљен помак – број закључених осигурања од 2012. Порастао са 2 на 14 у овој години. Проналажење модалитета који ће боље заштити пољопривредне произвођаче у Црној Гори, подићи стандарде производње и проширити тржишни простор осигуравајућим кућама управо је био циљ конференције која је данас одр��ана у Подгорици.

14.10.2014.

У Подгорици одржан седми састанак Пододбора за област пољопривреде и рибарства

У Подгорици одржан седми састанак Пододбора за област пољопривреде и рибарства

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић отворио је данас у Подгорици Седми састанак Пододбора за пољопривреду и рибарство, на коме је представљен напредак у областима пољопривреде, руралног развоја, безбједности хране, затим ветеринарске и фитосанитарне политике, као и рибарства, који је Црна Гора постигла од претходног састанка у Бриселу, 6. новембра. Делегацију Европске комисије, предводио је замјеник шефа Јединице за Црну Гору у Генералном директорату за проширење Томас Хајлајтер.

11.10.2014.

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања

У циљу очувања природне популације црногорског пелина, која је посљедњих година угрожена масовним и несавјесним брањем, Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са произвођачима, у првом реду пчеларима, покреће кампању за заштиту ове љековите самоникле биљке. Циљ кампање је подстицање плантажног узгоја пелина и његове прераде у Црној Гори, како би се створили услови за стварање додате вриједности у земљи и извоз пелина.