Мања слова Већа слова РСС 

МПРР 

МПРР 

 

 

 


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Биљна производња

16.01.2015.

Саопштење: Црногорско вино на званичним пријемима током летонског предсједавања ЕУ

Вина црногорске компаније „Плантаже“ биће служена на свим званичним пријемима који ће бити организовани у наредних шест мјесеци, у оквиру Летонског предсједавања Европском унијом. Ова одлука резултат је договора Министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе, компаније "Плантаже 13. јул" и званичника Републике Летоније.

14.01.2015.

Одржана годишња конференција Министарства пољопривреде и руралног развоја

Одржана годишња конференција Министарства пољопривреде и руралног развоја

На годишњој конференцији Министарства пољопривреде и руралног развоја, министар проф.др Петар Ивановић сумирао је најважније домете остварене у 2014. години у областима пољопривреде, руралног развоја, безбједности хране, шумарства, водопривреде, као и ЕУ интеграција и активности на међународном плану.

06.12.2014.

Саопштење: У Базару почели „Дани вина и маслиновог уља“

Саопштење: У Базару почели  „Дани вина и маслиновог уља“

Произвођачи вина и маслиновог уља удружили су снаге у потрази за бољим пласманом на домаћем тржишту, на изложбено-продајној манифестацији која се током викенда одржава у подгоричком Базару. Управо постизање веће конкуретности кроз заједнички наступ, у форми кластера, био је и циљ организатора Дана вина и маслиновог уља -Организације УН за индустријски развој (УНИДО) и наведеног тржног центра.

04.12.2014.

Најава: Презентација Нацрта закона о вину сјутра на Цетињу

На Цетињу ће сјутра, 05. децембра, бити организована презентација Нацрта закона о вину, који је на јавној расправи од 18. новембра до 12. децембра 2014. године. Тирибина ће се одржати у сали зграде Општине Цетиње, са почетком у 12,00х.

03.12.2014.

Саопштење: Признати први клонови црногорских аутохтоних сорти винове лозе

Усаглашавањем и хармонизовањем законских норматива са законодавством Европске уније, Министарство пољопривреде и руралног развоја створило је амбијент који је мотивисао компанију „13 јул Плантаже“ АД Подгорица да, као истраживачки центар, ради на клонској селекцији и издвајању генетичког материјала повољне производно-употребне вриједности.

02.12.2014.

Саопштење: Подршку за модернизацију воћних засада добило 17 произвођача

Црногорски воћари, њих 17, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, успоставили су ове године у својим засадима системе за наводњавање, системе противградне заштите и набавили потпорне стубове за специфичне узгојне облике. Подршка у износу од 29.525€, исплаћена им је кроз агробуџетску мјеру „Подршка подизању и модернизацији производних воћних засада у 2014. години“.

01.12.2014.

Исплаћено 23.620 еура подршке за подизање плантажа љековитог и ароматичног биља

Услове за подршку подизању плантажних засада вишегодишњег љековитог и ароматичног биља, која је по први пут ове године дефинисана агробуџетом, испунило је 13 произвођача, који су засадили укупно 15,75 хектара. Министарство им је исплатило подршку у укупном износу од 23.620€.

01.12.2014.

Извјештај о јавној расправи о Нацрту стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја за период 2014-2020

Министарство пољопривреде и руралног развоја је 20. октобра 2014. године дало на Јавну расправу Нацрт стратегије развоја пољопривреде и руралних подручја за период 2014-2020.Расправа о Нацрту стратегије почела је објављивањем јавног позива свим заинтересованим странама: грађанима, стручним и нау��ним институцијама, Главном граду, Пријестоници и општинама, политичким странкама, синдикатима, НВО, медијима и другим заинтересованим органима и институцијама, организацијама, удружењима и појединцима (заинтересованој јавности), да се укључе у јавну расправу и дају свој допринос у разматрању Нацрта стратегије. Јавни позив је објављен на интернет страници Министарства пољопривреде и руралног развоја(www.минпољ.гов.ме), на порталу е-управе и у дневном листу "Побједа".

01.12.2014.

Саопштење: Потписан још један уговор о закупу пољопривредног земљишта – на локалитету Ћеранића Гора у Никшићу

Саопштење: Потписан још један уговор о закупу пољопривредног земљишта – на локалитету Ћеранића Гора у Никшићу

Пољопривредни произвођач из Никшића Милица Радовић закупац је пољопривредног земљишта у државном власништву на локалитету Ћеранића Гора. Радовић је данас у Подгорици са министром пољопривреде и руралног развоја проф.др Петром Ивановићем потписала уговор о закупу 38,5 хиљада метара квадратних земљишта, по цијени од 578,05 еура, на годишњем нивоу.

29.11.2014.

Саопштење: Завршена дводневна радионица о примјени Закона о маслинарству и маслиновом уљу

Саопштење: Завршена дводневна радионица о примјени Закона о маслинарству и маслиновом уљу

Црногорски произвођачи маслиновог уља, као и надлежни инспекцијски органи имали су прилику да на радионици, одржаној у Подгорици, сазнају нешто више о правној тековини ЕУ везано за тржишне стандарде маслиновог уља, као и начине контроле.