Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Министарство и ИОЦ реализују курс за органолептично оцјењивање маслиновог уља: Унапређујемо лабораторијске капацитете за спровођење ЕУ стандарда

Министарство и ИОЦ реализују курс за органолептично оцјењивање маслиновог уља: Унапређујемо лабораторијске капацитете за спровођење ЕУ стандарда
Датум објаве: 06.02.2019 12:13 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Министарство пољопривреде и руралног развоја, уз подршку Међународног савјета за маслину (ИОЦ), чији је Црна Гора члан, организовало је Курс за органолептичку оцјену маслиновог уља.

Вишедневни курс почео је данас у Бару, у просторијама Завода за суптропске културе, а похађа га 40 полазника који су на неки начин везани за сектор маслинарства, углавном произвођача маслиновог уља.

За органолечку оцјену маслиновог уља полазнике обучава реномирани експерт ИОЦ из Севиље, проф. др Венћеслао Мореда (Wенцеслао Мореда).

Циљ је да Црна Гора добије стручњаке који су обучени за ову врсту анализе маслиновог уља, која је, уз хемијску анализу, незаобилазна за категоризацију уља  - екстрадјевичанско, дјевичанско и друге катергорије.

У циљу унапређења сектора маслинарства и спровођења ЕУ стандарда у овој области, а у складу са Законом о маслинарству, Министарство је прошле године овластило лабораторију Завода за суптропске културе за органолептичку оцјену маслиновог уља. Истовремено организовала се и обука стручњака. Полазници који успјешно положе курс добиће сертификат и биће дио Панел тима који ће бити акредитован и радиће органолептичко оцјењивање масиновог уља у овој лабораторији.  

Овај важан пројекат, који се реализује у сарадњи са ИОЦ, потпомогнут је и кроз МИДАС пројекат подршке.

Акредитација лабораторије и успостављање Панел тима од изузетног су значаја за спровођење стандарда у маслинарству. За црногорске произвођаче који ће иамти правилно категоризовано и оцјењено маслиново уље значиће могућност постизања веће конкуретности на нашем тржишту, али и шансу за извоз. Такође, могућност органолептичке анализе у Црној Гори, допринијеће и контроли квалитета уља које се увози у Црну Гору, односно заштити потрошача.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја