Manja slova Veća slova RSS
>

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede na terenu, u Plavu, govorili o značaju pravilnog branja šumske borovnice

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede na terenu, u Plavu, govorili o značaju pravilnog branja šumske borovnice
Datum objave: 19.07.2018 16:44 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRR MPRR

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Odjeljenja za savjetodavne poslove danas su u Plavu održali edukativno-informativnu radionicu na temu branja šumske borovnice, sa ciljem da se ukaže na pravilno sakupljanje plodova i zaštiti ovaj vrijedan prirodni resurs sjevera Crne Gore .

S tim ciljem je Ministarstvo prije početka sezone sakupljanja šumske borovnice izdalo i brošuru „Branje šumske borovnice“, kako bi podsjetilo na zakonske obaveze za sakupljanje borovnice u komercijalne svrhe, na pravilan način berbe u skladu sa primjenom dobre poljoprivredne prakse prilikom branja.

Radionici u Plavu prisustvovali su berači šumske borovnice, otkupljivači, zatim organizatori manifestacije „Dani borovnice“, kao i opštine Plav. Nakon radionice pedstavnici ministarstva posjetili su hladnjače u kojima se obavlja otkup borovnice, kao i planinska mjesta u plavskoj opštini na kojima se ona sakuplja.

Kada je u pitanju sakupljanje šumske borovnice uloga ministarstva je prije svega savjetodavana. Tako su i danas predstavnici ministarstva dali stručne savjete kako, poštujući zakon i poštujući prirodu, sačuvati bogatstvo koje Crna Gora ima.

Poseban akcenat stavljen je na posljedice koje nastaju usljed nesavjesnog branja boravnice, i na obavezu ručnog branja i zabranju upotrebe grebena/češljeva i drugih mehaničkih sredstava kojima se oštećuje ova biljna vrsta i njeno stanište.

Ministarstvo će nastaviti sa edukativno-informativnom kampanjom koja ima za cilj da sačuvamo populaciju šumske borovnice – izuzetno vrijednog dara prirode od koga brojna domaćinstva u ovom periodu godine obezbjeđuju dohodak.

I ovom prilikom apelujemo na berače da borovnicu beru savjesno i u skladu sa dobrom sakupljačkom praksom. Savjetujemo da plod sakupljaju pravovremeno, u fazi sazrevanja, da berbu obavljaju ručno i da vode brigu o zaštiti prirode. Apelujemo i na otkupljivače, da prije svega otkupljuju isključivo ručno branu borovnicu, kao i da upoznaju svoje berače sa pravilnim načinom branja. Ručno brana borovnica daje kvalitetnu i ujednačenu berbu, proizvod prve klase koji ima odličnu cijenu na tržištu. Primjenom pravilne sakupljačke prakse doprinosimo očuvanju populacije šumske borovnice i njihovog staništa, i osiguravamo da domaćinstva sa sjevera i u narednim godinama imaju značajan dohodak od sakupljanja ovog ploda koji zbog svog kvaliteta ima dobru poziciju na stranim tržištima. Čuvamo borovnicu za buduće generacije.

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja