Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Поштовањем стандарда до екстрадјевичанског уља

Министарство пољопривреде и Амбасада Италије организовали радионицу о маслиновом уљу

Министарство пољопривреде и Амбасада Италије организовали радионицу о маслиновом уљу
Датум објаве: 21.11.2017 20:38 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

У организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја и Амбасаде Италије у Црној Гори на Универзитету Доња Горица одржана је радионица на тему Производња и коришћење маслиновог уља.

Радионица је била намијењена студентима и црногорским произвођачима маслиновог уља, с циљем  да се додатно упознају са ЕУ стандардима у производњи екстрадјевичанског маслиновог уља, карактеристикама таквог уља и нутритивним  вриједностима у исхрани.

У оквиру радионице, еминентни стручњаци из Италије  одржали су предавања на теме везане за производњу маслиновог уља, стандарде ЕУ приликом производње и стављања на тржиште, а потом су кроз дегустацију маслиновог уља показали на који начин се обавља органолептичка анализа. Објаснили су да је маслиново уље посебан производ, који као и вино, прије категоризације мора да дегустира одређени број панелиста који оцјењују његову воћност, пикантност и горкост.  Осим маслиновог уља из Италије, дегустирана су и уља присустних црногорских маслинара који су том приликом од стручњака добили оцјене и препоруке за своја уља.

Предавачи су били стручњаци са државног института из Италије - Истраживачког савјета за пољопривреду и анализу аграрне економије ЦРЕА, истраживач Цинзиа Бенинцаса и шеф Панела за органолептичку анализу маслиновог уља др. Массимо Пеллегрино.

На радионици је било ријечи о правилном брању маслина у циљу добијања високог квалитета маслиновог уља, начину прераде, адекватног чувања и паковања, што је било веома значајно за наше маслинаре који су посљедњих година остварили значајан напредак у примјени ста дарда ЕУ у овој области.

Гости из Италије су говорили и о љековитим својствима маслиновог уља, едуковали присутне како да као потрошачи приликом куповине одаберу квалитетно уље, на који начин и колико дуго се може чувати у домаћинсту.

Радионици су присуствовали представници Министарства пољопривреде, задужени за област маслинарства, као и генерална директорица Директората за пољопривреду Данијела Столица.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја