Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Мјештани желе да ревитализују старе маслињаке и винограде

Уз подршку Министарства пољопривреде санира се сеоски пут у Пелинову у Грбљу

Датум објаве: 17.08.2017 17:48 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Мјештани села Пелиново у которској општини обиљежили су данас завршетак прве фазе санације сеоског пута који повезује магистрални пут са Горњим Грбљем, а који је дуги низ година био запуштен и ван употребе. Уз подршку Министарства пољопривреде и у сарадњи са Маслинарским друштвом Бока, мјештани су кренули у реализацију пројекта с циљем да се створе претпоставке за ревитализацију маслињака и винограда које су њихови преци успјешно узгајили, а сада се налазе у запуштеном стању.

У циљу оживљавања овог руралног подручја, на бази постојећих потенцијала за развој маслинарске и виноградарске производње, Министарство пољопривреде и руралног развоја подржало је иницијативу мјештана и маслинарског друштва из Боке и опредијелило подршку за санацију сеоског пута.

Мјештани, окупљени око Одбора за обнову села Пелинова, данас су обиљежили завршетак радова на најзахтјевнијем дијелу пута од Радановића до Наљежића, а који је био у најлошијем стању. То је била и прилика, како су истакли, да изразе захвалност према свима који су заслужни за реализацију овог пројекта. Годинама су, како су казали, размишљали о обнови сеоског пута који је посљедњих деценија, због миграције младих у градове у потрази за бољим условима живота и рада, запуштен, а село опустјело. Санација пута, како су додали, можда није велики инфраструктурни подухват, али јесте најзначајнији предуслов за оживљавање села. Вјерују да ће стварање инфраструктурних услова за ревитализацију маслињака и винограда унаприједити производњу и подстаћи и младе људе да се врате и започну бизнис у пољопривреди и туризму на подручју Грбља.

Генерална директорица Директората за пољопривреду Министарства пољопривреде и руралног развоја Данијела Столица у разговору са мјештанима истакла је задовољство због иницијативе мјештана и намјере да ревитализују засаде и да се озбиљније баве пољопривредном производњом. Она је казала да је подршка Министарства за пројекат у Пелинову наставак подршке развоју сеоске инфраструктуре, у циљу побољшања услова за развој руралних подручја, и унапређење пољопривредне производње. У овом случају врло је важна, како је истакла, шанса коју становници овог приморског краја могу да искористе у повезивању пољопрвиреде и туризма.

Задовољни су и у Маслинарском друштву Бока, прије свега због чињенице да ће маслињаци на Пелинову бити ревитализовани. Према ријечима секретарке удружења Весне Ђукић, маслинари ће имати бољи приступ засадима, не само физички, него и механизацијом, што ће, како је рекла, значити и боље одржавање маслињака и могућност унапређења производње маслиновог уља.

Након завршетка ове фазе радова, који су трајали двије седице, план је да се одмах настави санација и преосталог дијела сеоског пута кроз Пелиново.

ПР Служба Министарства пољоприверде и руралног развоја