Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Црногорски произвођачи воћа и поврћа боравили у студијској посјети Мађарској

Црногорски произвођачи воћа и поврћа боравили у студијској посјети Мађарској
Датум објаве: 13.04.2017 14:25 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР
Група пољопривредних произвођача воћа и поврћа, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, боравила је прошле седмице у студијској посјети Мађарској.

Посјета је организована у оквиру сарадње Министарства пољопривреде и руралног развоја и Амбасаде Мађарске у Црној Гори, како би се црногорским произвођачима, кроз искуство мађарских пољопривредника, приближи процес приступања ових сектора пољопривреде Европској унији.

А, искуства Мађарске као државе чланице Европске уније са дугом пољопривредном традицијом, значајним учешћем пољопривреде у бруто друштвеном производу, великим површинама обрадивог и коришћеног земљишта и приносима, била су од огромног значаја за наше пороизвођаче воћа и поврћа.

Црногорска делегација посјетила је Министарство пољопривреде Мађарске, Институт за производњу сјемена поврћа у Кечкемету, индивидуалне, конвенционалне и органске произвођаче воћа и поврћа, затим произвођачке организације, дестилерију воћних ракија, музеј паприке, као и газдинства која се баве руралним туризмом.

Кроз низ презентација одржаних у мађарском министарству, наши произвођачи су имали прилику да сагледају све важне сегменте успјешне производње, прераде и пласмана воћа и поврћа, према европским прописима организације тржишта. Кључни предуслов за успјешно функционисање произвођача и важна порука за наше произвођаче, свакако, представља удруживање, односно организације произвођача. Представљени су и систем контроле, начин сертификације органске производње, али и прописи који се односе на мале произвођаче.

Како то изгледа на терену, црногорски произвођачи су могли да сагледају обилазећи индивидуална пољопривредна газдинства, организације произвођача и фирме које се баве производњом, прерадом и пласманом воћа и поврћа.
МПРРМПРР

Мађари су се као изузетно добри домаћини потрудили да на што квалитетнији начин пренесу своја искуства у свим фазама производње, од сјетве и садње, начина узгоја и одабира агротехнике до маркетинга и пласмана производа.

Посјета организацијама произвођача била је идеална прилика да се наши воћари и повртари упознају са бенефитима удруживања. Концентисањем производа на једном мјесту, уз обавезно поштовање прописаних тржишних стандарда и континуирани пласман производа обезбјеђује се сигурно мјесто на тржишту. Спровођењем својих оперативних програма, ове организације уводе новитете и осавремењују своју производњу, складиштне капацитете, улажу у маркетинг, промоцију својих производа и слично. Оперативни програми се спроводе у периоду од 3 до 5 година а финансирају се из националних извора и фондова које Европска унија опредељује за ову намјену.

С друге стране, мањи произвођачи својој производњи дају квалитет више. Окрећу се органској производњи или неком од облика традиционалне заштите производа. Велику пажњу посвећују маркетингу и промоцији производа, анализи потреба потрошача и тражењу специфичних начина да дођу до купаца.

Наша делегација имала је прилику да се упозна са богатим искуством Мађарске у производњи висококвалитетних сјемена, гдје посебну пажњу посвећују укрштању, оплемењивању и стварању нових сорти. Значајно и примјењиво било је и искуство ове земље ЕУ у производњи воћних ракија, која се ослања на сировину прве класе (претежно шљиву, брескву, кајсију), као и на дугогодишње искуство и традицију у производњи, уз обавезно поштовање законских основа.

Студијско путовање у Мађарску је само једно у низу које Министарство организује са циљем да се наши произвођачи едукују, да им се приближи пољопривредна политика ЕУ, како би лакше достизали стандарде и унапређивали сопствену производњу.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја