Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен јавни позив за подршку узгоју љековитог и ароматичног биља за 2017. годину

Објављен јавни позив за подршку узгоју љековитог и ароматичног биља за 2017. годину
Датум објаве: 06.03.2017 12:57 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је Јавни позив за додјелу подршке узгоју вишегодишњег љековитог и ароматичног биља за 2017. годину. Испуњавањем услова позива пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне вриједности прихватљивих инвестиција, максимално до 5.000 еура.

Инвестиције које се подржавају односе се на заснивање плантажа вишегодишњег љековитог и ароматичног биља, на набавку опреме за модернизацију примарне производње и набавку специфичне опреме за прераду.

Корисници подршке су физичка или правна лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава.

Минимална вриједност инвестиције је 500 еура, максимална до 10.000 еура, што значи да пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Након завршетка инвестиције, произвођачи Министарству достављају захтјев за подршку. У зависности од врсте инвестиције, достављају се потребна документа: фотокопија личне карте, доказ о купљеној опреми и материјалима са спецификацијом и сертификат о здравственој исправности и сортној чистоћи садног/сјеменског материјала.

Рок за достављање захтјева је 01. децембар 2017. године.


Узгајивачи љековитог и ароматичног биља могу да користе повољности и других мјера подршке из Агробуџета

Осим подршке коју могу остварити кроз овај јавни позив, узгајивачима љековитог и ароматичног биља је на располагању подршка по хектару, кроз програм директних плаћања у биљној производњи, гдје је износ подршке ове године повећан са 160 еура на 180 еура по хектару засада, затим подршка за органску производњу, копање бунара, прераду на газдинствима и др.

За разлику од претходне године, произвођачи за набавку механизације могу да искористе посебну мјеру агробуџета. То значи да се кроз овај јавни позив за подршку могу усредсриједити на подизање нових засада и њихово осавремењавање.

Јавни позив за додјелу подршке узгоју љековитог и ароматичног биља

Образац захтјева за подршку узгоју вишегодишњег Љ&А биља за 2017. год.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја