Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Објављен јавни позив за додјелу подршке за развој маслинарства

Објављен јавни позив за додјелу подршке за развој маслинарства
Датум објаве: 24.02.2017 16:57 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке за подизање нових, ревитализацију постојећих маслињака, набавку опреме, управљање биљним отпадом, подизање подзида као и привођење необрадивог земљишта пољопривреди за садњу маслина за 2017. годину. Кроз овај позив пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку до 50 одсто или 60 одсто од укупне инвестиције.

Подржавају се инвестиције у циљу повећања површина под новим засадима и бољег искориштавања старих засада. Подршка набавци опреме за маслинарство усмјерена је на осавремењавање производње, а посебан акценат ставља се на култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина, као и на уређење маслињака.

Корисници подршке су физичка или правна лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, и у Регистар произвођача маслина и/или Регистар произвођача маслиновог уља.

Прихватљиве инвестиције за подршку су: куповина садног материјала за заснивање нових маслињака, набавка система за наводњавање, намјенске опреме за маслинарство, затим материјала за зидање подзида у маслињацима, изградњу басена за одлагање биљног отпада од маслине-комине, као и набавка машине за прераду комине. Подршка се такође даје за ревитализацију маслињака и за култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина.

Подршка се обезбјеђује у износу до 50% од вриједности инвестиције, осим за култивисање необрадивог земљишта за садњу маслина гдје износи до 60%. Једно пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године.

Након завршетка инвестиције, произвођачи Министарству достављају захтјев за подршку и у зависности од врсте инвестиције потребна документа: доказ о куповини или завршеној инвестицији, здравственој исправности садног материјала, као и попуњене обрасце прије и/или након завршене инвестиције.

Рок за достављање захтјева је 01. новембар 2017. године.

Јавни позив за додјелу подршке за подизање нових, ревитализацију постојећих маслињака, набавку опреме, управљање биљним отпадом, подизање подзида као и привођење необрадивог земљишта пољопривреди за садњу маслина

Маслинарима на располагању и друге мјере подршке из Агробуџета

Ове године маслинари као и остали пољопривредни произвођачи, за набавку механизације могу да искористе посебну агробуџетску мјеру. То значи да се кроз овај јавни позив за подршку могу усредсриједити на подизање нових засада и њихово осавремењавање, а такође тиме им је на располагању више средстава у односу на прошлу годину.

Осим подршке коју могу остварити кроз овај јавни позив, маслинарима је на располагању и директна подршка по хектару, односно субвенције за биљну производњу, гдје је износ подршке ове године повећан са 160 еура на 180 еура по хектару. Такође, на располагању су им и мјере подршке које се односе на копање бунара, органску производњу, очување генетичких ресурса.

Захтјев за додјелу подршке кроз ИИ Јавни позив за инвестиције у маслинарству

Захтјев за одобравање пројекта за додјелу подрсˇке кроз ИИ Јавни позив

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја