Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Повећана субвенција, смањена потребна површина за подршку

Позив за предају захтјева за субвенције у биљној производњи за 2017. годину

Датум објаве: 23.02.2017 15:54 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја и у 2017. години наставља подршку биљној производњи кроз директна плаћања по хектару. С циљем проширења обухвата на што већи број произвођача, од ове године први пут обухваћене су све обрадиве површине, односно и повртарска производња. Истовремено, смањена је минимална површина за подршку са 1 хектара на 0,5 хектара. Повећан је и износ субвенције са 160 еура на 180 еура по хектару засађене или засијане површине.

Наведени износ подршке обезбјеђује се за узгој вишегодишњих пољопривредних култура (винове лозе, воћних врста, маслина, љековитог и ароматичног биља), ратарских, крмних и повртарских култура, као и за производњу сјеменског материјала ратарских култура.

Произвођачи вишегодишњих крмних култура, осим у години заснивања усјева, имају право на директна плаћања у износу од 100€ и у наредне 4 године за исту парцелу.

Право на подршку по овом програму имају носиоци пољопривредних газдинстава уписани у Регистар пољопривредних газдинстава, који задовољавају сљедеће критеријуме:

- Посједују засад минималне површине од 0,5ха. Уколико се сабирају површине од двије или више парцела, свака од њих мора бити најмање површине од 0,3ха;
- Минимална површина може бити: воћњак, виноград, маслињак, засад љековитог биља, ораница, повртњак и није дозвољен комбинован узгој наведених култура на њој како би се задовољио овај услов;
- Посједују засад у којем су биљке правилно геометријски распоређене, тј. у којем је дефинисан међуредни и редни размак;
- Поштују принципе добре пољопривредне праксе, редовно примјењују агротехничке мјере;
- Произвођачи ратарских, крмних и повртарских култура уз образац требају да доставе и фискални рачун за сјеменски/садни материјал.

Рок за достављавање захтјева је 31. мај 2017. године, односно до 15. новембра за јесењу сјетву за произвођаче ратарских, крмних и повртарских култура.

Подршка за производњу сјеменског кромпира категорије елита је до 700€/ха, а за сјеменску производњу житарица до 300€/ха и произвођачи морају бити уписани у Регистар произвођача сјемена и садног материјала.

Напомена: Сви корисници подршке кроз мјере агробуџета за 2017. годину, морају бити регистровани у Регистар пољопривредних газдинстава., најкасније до исплате субвенција.

Заинтересовани произвођачи захтјев са потребном документацијом шаљу искључиво препорученом поштом на адресу Министарства пољопривреде и руралног развоја - Римски трг 46, 81000 Подгорица.

Формуларе захтјева за подршку можете преузети са сајта Министарства пољопривреде и руралног развоја или у канцеларијама Савјетодавне службе у биљној производњи.

Позивамо све пољопривредне произвођаче да се придржавају рока предвиђеног за слање захтјева јер ће неблаговремено послати захтјеви и захтјеви који нијесу достављени у складу са процедуром бити одбијени.

Све додатне информације се могу добити путем телефона: 020/482-292.

Овдје можете преузети: Захтјев за директна плаћања у биљној производњи за 2017. години

Директна плаћања у биљној производњи.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја