Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи

Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи
Датум објаве: 21.02.2017 09:44 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Произвођачи поврћа у Црној Гори, осим што од ове године имају право на субвенцију у оквиру агробуџетске мјере директних плаћања у износу од 180 еура по хектару, имају могућност унапређења производње кроз бесповратну подршку инвестицијама.

Према Јавном позиву за додјелу подршке инвестицијама у повртарској производњи, који је објављен данас, произвођачи поврћа могу да остваре до 50 одсто агробуџетске подршке за инвестиције које се односе на набавку сертификованог сјеменског материјала, расада као и система за наводњавање.

Корисници подршке су физичка или правна лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава, док произвођачи расада додатно требају бити уписати у Регистар произвођача садног материјала Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.

Кроз овај Јавни позив пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку у износу до 5.000,00 еура у току године, односно, до 40% или до 50% од укупне инвестиције.

Након завршетка инвестиције, произвођачи достављају захтјев за подршку и у зависности од врсте инвестиције потребну документацију: доказ о куповини сјеменског/садног материјала, доказ о куповини опреме, док произвођачи расада морају доставити и извјештај Управе о стручној контроли расада.

Произвођачи могу достављати захтјеве до 1. новембра 2017. године. У случају ранијег утрошка средстава, Јавни позив ће бити закључен, о чему ће произвођачи бити обавијештени на вријеме.

Циљ подршке јесте интензивирање узгоја мање заступљених врста поврћа у циљу смањења увоза, као и ширење пластеничке производње и производње мање заступљених врста за којима постоји потражња од стране потрошача.

У односу на претходну годину, у циљу повољнијих услова за унапређење повртарске производње направљене су одређене измјене у јавном позиву. Минимална површина за заштићени простор је смањена са 0,3ха на 0,2ха и дозвољено је сабирање различитих култура како би се задовољио критеријум минималне површине. Минимална површина на отвореном пољу је остала као и прошле године 0,5ха, са измјеном да ће се подржавати узгој највише двије повртарске врсте како би се задовољио овај критеријум. Подршка до 40% вриједности инвестиције се односи на производњу доминантно заступљених врста поврћа (парадајз, паприка, лубеница, диња, краставац и купус), док се подршка до 50% односи на узгој раног поврћа у пластеницима и мање заступљених врста поврћа на отвореном пољу.

У јавном позиву су дефинисане референтне (прихватљиве) цијене расада за које је могуће остварити подршку.

Остале могућности подршке повртарима

Како смо већ навели, повртарима је кроз овогодишњи Агробуџет по први пут на располагању подршка по хектару, кроз програм директних плаћања у биљној производњи, гдје је износ подршке 180 еура по хектару повртњака.

Такође, повртари као и остали пољопривредни произвођачи за набавку механизације могу да искористе посебну агробуџетску мјеру.

На располагању су им и други програми подршке, који се односе на осигурање производње, прераду, копање бунара, органску производњу и други.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-292.

Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи

Образац захтјева за Јавни позив за додјелу подршке у повртарској производњи
ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја