Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке подизању и опремању воћних засада

Јавни позив за додјелу подршке подизању и опремању воћних засада
Датум објаве: 17.02.2017 16:10 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас Јавни позив за додјелу подршке за подизање и модернизацију/опремање производних воћних засада за 2017. годину, кроз који пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне инвестиције. 

Инвестиције које се подржавају односе се на подизање нових и осавремењивање постојећих засада. Инвестирање у савремене засаде воћа и редовна примјена агротехнике имају за циљ редован и стабилан принос високог квалитета, што дугорочно утиче на повећање обима и квалитета производа, обима прераде, обогаћивање асортимана производа и достизање вишег нивоа конкурентности. 

Корисници подршке су физичка или правна лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава.

Прихватљиве инвестиције за подршку су: сертификовани садни материјал, потпорни стубови за шпалирни узгој (стубови и жица), систем за наводњавање „кап по кап”, мреже за заштиту од птица, противградне мреже са пратећом конструкцијом и фолије за заштиту од кише са пратећом конструкцијом у циљу спрјечавања пуцања плодова. 

Подршка се обезбјеђује у износу до 50% од вриједности инвестиције. Једно пољопривредно газдинство може остварити максималну висину подршке до 5.000 еура у току године. 

Након завршетка инвестиције, произвођачи Министарству достављају захтјев за подршку и у зависности од врсте инвестиције потребна документа: фотокопију личне карте, доказ о куповини, здравственој исправности и сортној чистоћи садног материјала, потврду о извршеној анализи земљишта и доказ о куповини опреме.

Рок за достављање захтјева је 01. децембар 2017. године. 


Воћарима на располагању и друге мјере подршке из Агробуџета

У односу на претходну годину, воћари имају више повољности и могућности за унапређење производње. 

Искуство из претходних година у реализацији јавних позива за подршку подизању и модернизацији/опремању производних воћних засада показало је да је инвестицију воћара већим дијелом оптерећивала набавка механизације. Ове године воћари, као и остали пољопривредни произвођачи, за набавку механизације могу да искористе посебну мјеру агробуџета. То значи да се кроз овај јавни позив за подршку могу усредсриједити на подизање нових засада и њихово осавремењавање. 

Осим подршке коју могу остварити кроз овај јавни позив, воћарима је на располагању подршка по хектару, кроз програм директних плаћања у биљној производњи, гдје је износ подршке ове године повећан са 160 еура на 180 еура по хектару воћњака. 

Воћарима су на располагању и други програми подршке, који се односе на копање бунара, органску производњу, шеме квалитета, прераду воћа и други. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја