Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почиње кампања јачања свијести о одрживој употреби пестицида

Датум објаве: 14.02.2017 17:07 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Министарства пољопривреде и руралног развоја у наредне двије седмице реализоваће кампању јачања свијести о одрживој употреби пестицида у Црној Гори.

Кампања се реализује уз подршку пројекта “Развој безбједности хране и фитосанитарних служби у Црној Гори” који финансира Европска унија, с циљем побољшања безбједности хране и фитосанитарних стандарда. Крајњи циљеви овог пројекта су добробит потрошача, олакшавање међународне трговине пољопривредним и прерађеним пољопривредним производима у Црној Гори, као и очување здравља људи, животиња и животне средине.

У циљу успостављања одрживе примјене пестицида у Црној Гори усвојен је Национални план у којем је, између осталог, наглашена потреба јачања свијести свих актера у систему промета и употребе пестицида, као и њихова едукација. Систем одрживе употребе пестицида треба да омогући смањење ризика за здравље људи, животиња и животне средине, који је повезан са неправилном употребом пестицида. Паралелно, промовисаће се и могућности интегралне заштите биља, која подразумијева примјену бројних алтернативних метода за сузбијање штетних организама, а чиме се смањује коришћење пестицида.

Како би успоставили систем у коме ће се елиминисати негативне последице коришћења пестицида, неопходно је да сви учесници и интересне групе препознају властите улоге. Сви корисници и дистрибутери треба да разумију начин и ефекте употребе пестицида. У циљу информисања и едукације, кроз кампању ће бити дистрибуиран информативни материјал о:

- промету и правилној употреби средстава за заштиту биља;
- личној заштитној опреми при руковању средствима за заштиту биља;
- упутствима за троструко испирање односно чишћење амбалаже средстава за заштиту биља;
- ризику употребе пестицида по пчеле;
- кривотвореним и илегалним пестицидима;
- средствима за заштиту биља са акцентом на безбједност, чување, транспорт, примјену и поступање са остацима и отпадом.

Штампани материјал на ове теме биће доступан пољопривредним произвођачима посредством пољопривредних апотека. У оквиру пројекта снимљен је и кратак филм о личној заштитној опреми коју је неопходно користити приликом примјене средстава за заштиту биља, а који се може погледати на сајту Министарства.

Пестициде ће куповати само они са легитимацијом

Као корак даље у осигуравању одрживе употребе пестицида и смањења евентуалних негативних последица, Црна Гора је започела успостављање ЕУ система у промету пестицида, према коме ће средства за заштиту биља моћи да купују само лица која имају легитимацију да су прошла одређену обуку.

У току је припрема реализације специјалистичких курсева за све субјекте који прометују средствима за заштиту биља, као и пољопривредне произвођаче. Едукација ће бити организована посредством научно-наставних установа, које ће лицима одговорним за промет и употребу средстава за заштиту биља издавати сертификате о положеном курсу. На основу добијеног сертификата, легитимацију за коришћење средстава за заштиту биља ће издавати Управа за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове. Посједовање легитимације биће једини начин да се купе средства за заштиту биља у пољопривредним апотекама.

Сви заинтересовани за полагање курса биће благовремено обавјештени о детаљима везаним за организовање курса и похађање.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја