Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за додјелу подршке виноградарству и винарству

Јавни позив за додјелу подршке виноградарству и винарству
Датум објаве: 14.02.2017 11:02 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објављује Јавни позив за додјелу подршке инвестицијама у виноградарству и винарству. Позив се објављује у оквиру Агробуџета за 2017. годину и програма 2.1.4 Подршка развоју виноградарства и винарства. Овим Јавним позивом утврђују се услови, критеријуми и начин пријављивања за коришћење подстицајних средстава.

Кроз овај јавни позив пољопривредно газдинство може добити бесповратну подршку до 50 одсто укупне инвестиције. За садању аутохтоних сорти висина подршке износи и до 60 одсто вриједности инвестиције.

Циљ подршке јесте подстицање заснивања нових, модернизација и конверзија постојећих производних засада винове лозе, који ће, уз редовну примјену савремене агротехнике, дати високе, квалитетне и стабилне приносе. Подржава се и набавка савремене опреме за производњу и чување вина, која је поред квалитетне сировине, неопходна за постизање високог квалитета вина.

Могућност да се пријаве за подршку имају физичка или правна лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и Виноградарски регистар. Корисник подстицајних средстава може бити и кооператива или удружење, које мора бити уписано у Централни регистар привредних субјеката.

Инвестиције које се прихватају за подршку су: набавка сертификованог лозног садног материјала, винске и стоне сорте; конверзија постојећих родних винограда (замјена родних чокота алохтоних сорти са калемовима аутохтоних сорти, као и замјена стоних сорти винским сортама ради одвајања производње винског и стоног грожђа; набавка материјала неопходног за заснивање винограда; набавка специфичне опреме за модернизацију примарне производње и прераде; развојни програми удружења виноградара.

У дијелу инвестиције, виноградари могу набавити сертификоване лозне калемове, елементе потпорне конструкције за шпалирни узгој и за перголе (стубови и жица), затим систем за наводњавање “кап по кап”, мрежу за заштиту од птица, као и специфичну опрему за производју, чување вина и винских дестилата (инокс и барик бурад, муљача, апарат за дестилацију и друго).

Јавним позивом су дефинисани и специфични критеријуми прихватљивости инвестиције, везани за минимални број нових садних калемова, размак садње и постављања дјелова потпорне конструкције, потребан број постојећих чокота да би се набавила опрема за производњу вина и други услови
Максимална висина подршке за пољопривредно газдинство износи 5.000 еура у току године. Минимална вриједност инвестиције је 500 еура. Подршка за конверзију винограда износи 5 еура по чокоту.

Према условима јавног позива, након завршетка инвестиције, виноградари и винари предају Министарству захтјев за исплату подршке и потребна документа, наведена у позиву. Образац захтјева може се преузети са сајта Министарства. Право на подршку остварује се на основу достављене документације, извјештаја теренске комисије и стручне комисије Министарства. Комисија има право праћења реализоване инвестиције у наредне три године.

Виноградари и винари могу достављати захтјеве до 1. новембра 2017. године. У случају ранијег утрошка средстава, јавни позив ће бити закључен и произвођачи обавјештени на вријеме.

Информације у вези са Јавним позивом могу се добити путем телефона: 020/482-383.Јавни позив за додјелу подрсшке инвестицијама у виноградарству и винарству

Образац захтјева за подршку у виноградарско-винарској производњи


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја