Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Семинар „Техничка подршка изради нове рејонизације виноградарских подручја Црне Горе: прелиминарни резултати и перспективе“

Семинар „Техничка подршка изради нове рејонизације виноградарских подручја Црне Горе: прелиминарни резултати и перспективе“
Датум објаве: 06.05.2016 15:46 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРПројекат рејонизације виноградарских подручја Црне Горе најважнији је пројекат у сектору виноградарства који се реализује током 2016. године. Спроводи се уз подршку ЕУ и Министарства пољопривреде.

Стручни тим на чијем је челу др Пиерфедерицо Ла Нотте представио је прелиминарне резултате. “Црна Гора је специфична по много чему када је у питању сектор виноградарства, поготово кад је рјеч о ареалу распрострањености гајања винове лозе. Већина винограда налази се надморској висини до 100м, али има винограда и на висини до 700м, што Црну Гору чини посебном. Та хетерогеност Црне Горе подстакла је стручни тим који ради на овом пројекту да да предлоге да се прошире планиране активности које ће додатно помоћи развоју сектора виноградарства, али и друге биљне производње јер ће резултати бити основ за планирање гајења и других биљних култура” казао је Ла Нотте на семинару који је тим поводом организован у Подгорици.

Присутиним виноградарима и стручњацима из Црне Горе, презентован је значај рејонизације у погледу географске заштите вина и предочено да претходно стечене ознаке морају да се пререгиструју у складу с новом рејонизацијом, с обзиром да претходна процедура није у складу с концептом који важи у ЕУ. Ла Нотте је истакао да рејонизација поред научног значаја представаља и најбољи начин промоције вина на међународном тржишту. Након завршетка пројекта винари ће имати могућност да црногорска вина заштите и на ЕУ нивоу чиме ће се ојачати конкуретност домаћих вина на међународном тржишту.

Генерални директор Директората за пољопривреду и рибарство Данијела Столица истакла је да пројекат представља један од предуслова за спровођење европске правне тековине у сектору виноградарства које за Црну Гору има посебан значај. “Узимајући у обзир искуства претходих проширења ова област једна је од најизазовнијих за процес преговора у Поглављу 11. Познато је да су многе државе управо имале највеће изазове у процесу преговора у области вина, односно географских ознака за вино. За Црну Гору је од великог значаја што нам већ прелиминарни резултати овог пројекта говоре колико смо специфични у односу на друге земље ЕУ и управо та наша специфичност треба да се искористи као наша предност и то морамо узети за примјер и у другим областима пољопривреде”, истакла је Столица.

Начелник Дирекције за биљну производњу др Марија Крстић истакла је “да је задовољна прелиминарним резултатима пројекта. “Посебно се захваљујем стручном тиму на спремности да прошире планиране активности и подршци коју пружа у изради подзаконсих аката за област винарства. За нас је веома значајно искуство Италије као једне од водећих земаља кад је у питању производња вина с географском ознаком”, закључила је Крстић.

 

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја