Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Позив за предавање захтјева за директна плаћања по основу узгоја вишегодишњих пољопривредних култура за 2016. годину

Позив за предавање захтјева за директна плаћања по основу узгоја вишегодишњих пољопривредних култура за 2016. годину
Датум објаве: 27.02.2016 12:50 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Агробуџетом за 2016. годину по први пут предвиђена су годишња плаћања за узгој вишегодишњих пољопривредних култура: винове лозе, воћних врста, љековитог и ароматичног биља.

Висина подршке је до 160€ по хектару засађене површине, а право на подршку по овом програму имају носиоци пољопривредних газдинстава уписаних у Регистар пољопривредних газдинстава, који задовољавају сљедеће критеријуме.

- Посједују засад минималне површине од 0,5ха. Уколико се сабирају површине од двије или више парцела, свака од њих мора бити најмање површине 0,3ха;
- Посједују засад у којем су биљке правилано геометријски распоређене, тј. у којем је дефинисан међуредни и размак између биљака у реду;
- Поштују принципе добре пољопривредне праксе, редовно примјењују агротехничке мјере;
- Благовремено доставе у цјелости попуњен образац захтјева за подршку.

Рок за достављање захтјева је 30. мај 2016. године.

Плаћање по хектару за вишегодишње засаде уводи се у складу са Стартегијом развоја пољопривреде и руралних подручја и Акционим планом којим је планирано да се од ове године директна плаћања у биљној производњи прошире. До сада су обухватала само ратарску производњу, а од ове године и вишегодишње засаде: воћњаке, маслињаке, винограде и засаде љековитог биља. На овај начин постепено се усклађује национална политика подршке са Заједничком пољопривредном политиком ЕУ. Истовремено обезбјеђује се увезивање у базу података већег броја пољопривредних газдинстава и обрадивих површина.

Захтјев за остваривање права на директна плаћања за вишегодишње засаде подноси се путем поште или непосредно на писарницу Министарства пољопривреде и руралног развоја, Римски трг бр. 46, 81000 Подгорица, Црна Гора.

Напомена: Сви корисници подршке кроз мјере агробуџета за 2016. годину, морају бити регистровани или предати комплетну документацију за регистрацију у Регистар пољопривредних газдинстава, у складу са Правилником о облику и начину вођења регистра субјеката и регистра пољопривредних газдинстава (Службени лист Црне Горе, бр. 16/14), најкасније до исплате премија.

Детаљније информације о овој врсти подршке, као и образац захтјева за остваривање права на подршку по хектару за вишегодишње засаде налазе се на сајту Министарства пољопривреде и рралног развоја. Све додатне информације се могу добити путем телефона: 020/482-383.

 

Агробуџетски програм 1.1.6.

образац захтјева за диретна плаћања за вишегоди[ње засаде.

ПР Министарства пољопривреде и руралног развоја