Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Стара маслина у Бару постоји 2.240 година

Саопштење: Стара маслина у Бару постоји 2.240 година
Датум објаве: 15.04.2015 17:18 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Стара маслина у Бару стара је 2.240 година – саопштено је данас на конференцији за новинаре на којој су представљени резултати мјерења старости стабала маслина, утврђени на Универзитету у Истанбулу.

У новембру прошле године узети су узорци са 50 стабала маслина, 25 из Бара и 25 из Улциња, и послати на анализу у Инстамбул, кроз пројекат који је реализовало Министарство економије, Организација УН за индустријски развој (УНИДО) и Програм за развој УН(УНДП), у сарадњи са маслинарским удружењима из те двије општине и Министарством пољопривреде и руралног развоја. Министарство економије од 2014. године у сарадњи са УНИДО и УНДП реализује пројекат „Јачање конкурентности малих и средњих предузећа у Црној Гори кроз развој кластера“, којим се технички подржавају удружења, у конкретном случају, удружења маслинара у општинама Бар и Улцињ.

На презентацији резултата, одржаној у згради Општине Бар, саопштено је и да су двије маслине старије од 2.000 година, четири старости између 1.000 и 2.000 година, а остале испод 1.000 година. Власницима су данас додијељени сертификати који доказују старост маслина. За Стару Маслину сертификат је добила Општина Бар.

 

Презентацији су присуствовали представници Министарства економије, представник УНИДО-а, чланови маслинарских удружења из Бара и Улциња, стучни консултант из Турске г-дин Ведат Кунт, подпредсједник општине Бар са сарадницима као и представник МПРР.

 

Присутни су истакли важност потврде старости стабала маслина у Црној Гори за развој сектора маслинарства. Г-дин Кунт који је представио податке мјерења, најавио је наставак пројекта, кроз организовање маркетиншких активности.

 

Савјетница за маслинарство Министарства пољопривреде и руралног развоја Дубравка Радуловић истакла је, између осталог, да утврђивање старости стабала маслина може послужити као основ и почетак за заштиту географске ознаке, али да је значајан и са аспекта удруживања произвођача. Радуловић је позвала присутне маслинаре да учествују на радионици, коју ће организовати Министарство, с циљем да се детаљније упознају са процедурама за добијање гографске ознаке.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја