Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Кластери у пољопривреди пут ка бољем пласману производа

Саопштење: У Базару почели „Дани вина и маслиновог уља“

Саопштење: У Базару почели  „Дани вина и маслиновог уља“
Датум објаве: 06.12.2014 14:53 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР

Произвођачи вина и маслиновог уља удружили су снаге у потрази за бољим пласманом на домаћем тржишту, на изложбено-продајној манифестацији која се током викенда одржава у подгоричком Базару. Управо постизање веће конкуретности кроз заједнички наступ, у форми кластера, био је и циљ организатора Дана вина и маслиновог уља -Организације УН за индустријски развој (УНИДО) и наведеног тржног центра.

Манифестација се организује у оквиру пројекта „Јачање конкурентности малих и средњих предузећа у Црној Гори кроз развој кластера“, који финансира ЕУ, кроз партнерство УНДП са Владом Црне Горе.

С обзиром да је ријеч о формирању првог кластера из области пољопривреде, манифестацију је отворила начелница Дирекције за биљну производњу Министарства пољопривреде и руралног развоја Марија Крстић, која је изразила наду да ће кластер доживјети успјех и тако подстаћи остале пољопривредне произвођаче на удруживање. „Није случајно да је кластер вина и маслиновог уља први формиран у пољопривреди. Вино и маслина су од давнина познати као храна и лијек и питање је да ли је човјек култивисао маслину и винову лозу, или су они човјека. Било како било, они су стољећима заједно на нашим просторима, а произвођачи имају задатак да у складу са тржишним трендовима валоризују вриједности ових култура у будућности, на прави начин“, рекла је Крстић.

Формирање кластера, према њеним ријечима, предуслов је за позиционирање произвођача на тржишту. „Та развојна фаза би се могла подијелити на двије етапе. Прва је повећање обима производње, поштовање стандарда квалитета и паковања, а друга је заједнички наступ на тржишту, ради смањења трошкова и постизања бољег пласмана“, казала је Крстић.

Она је додала да је буђење свијести о потреби удруживања и предузетничког духа код наших пољопривредних произвођача дуг и мукотрпан процес, из више разлога, али да је очигледно да је одређен број произвођача вина и маслиновог уља препознао неспорне предности.

То потврђује и један од излагача на данашњој манифестацији, маслинар Филип Јововић из Старог Бара. „Од раног дјетињства се бавим маслинарством. Тренутно имам 100 стабала. Производимо конзумне маслине, али и маслиново уље, али на томе нисам остао. Потрудио сам се да искористим маслину и за неке друге производе. Дрво маслине које остане након орезивања не палим, него правим сувенире. Производим и ликере, јединствене рецептуре. Покушавам да направим све што се може направити од маслине и маслиновог уља, и то на еколошки начин, јер сам свјестан колико су тражени природни и квалитетни производи“, каже Јововић.

Колико је иновативност важна за унапређење производње на породичном пољопривредном домаћинству и развој бизниса свјесна је и Елеонора Реџепагић из Улциња, која је маслиново уље искористила и за производњу специфичног производа, сапуна. „Овакви сајмови за нас мале произвођаче значе пуно, јер смо у директном контакту са купцима, упознајемо их у једној опуштеној атмосфери са квалитетом наших производа, едукујемо и тако добијамо сталне муштерије. За нас произвођаче је важно да смо маштивити када је у питању асортиман производа. Од грожђа и маслиновог уља не производи се само вино и маслиново уље, већ како се ко досјети да искористи ту сировину и направи већу палету производа за које потрошачи могу бити заинтересовани. Моји сапуни су интересантни купцима, све више људи зна за њих, захваљујући и оваквим манифестацијама“, каже Реџепагић.

Удруживање и промоција, према ријечима младог власника Винарије Вукићевић, Филипа Вукићевића, значи много у пробијању мањих произвођача на тржиште. „Ово је најбољи начин да се већи број потрошача може упознати са нашим производима, који се углавном не налазе у маркетима, али су изузетно квалитетни. Надамо се сви да ћемо удружени постати конкуретнији. Већина нас продаје производе, практично на кућном прагу, а вјерујемо да би сви заједно требало да се потрудимо да отворимо нека нова и већа тржишта, у будућности и извозна“, поручује Вукићевић.

На отварању манифестације говорио је и представник Министарства економије, који је истакао важност пројекта подстицања развоја кластера малих и средњих предузећа у циљу постизања њихове веће конкуретности.

Изјава начелнице Дирекције за биљну производњу МПРР Марије Крстић

Изјава Филипа Вукићевића власника Винарије Вукићевић

Изјава Елеоноре Реџепагић, произвођача производа на бази маслиновог уља

Изјава Филипа Јововића, маслинара из Старог Бара

Кадрови са манифестације Дани вина и маслиновог уља

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја