Manja slova Veća slova RSS
>

Klasteri u poljoprivredi put ka boljem plasmanu proizvoda

Saopštenje: U Bazaru počeli „Dani vina i maslinovog ulja“

Saopštenje: U Bazaru počeli  „Dani vina i maslinovog ulja“
Datum objave: 06.12.2014 14:53 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR

Proizvođači vina i maslinovog ulja udružili su snage u potrazi za boljim plasmanom na domaćem tržištu, na izložbeno-prodajnoj manifestaciji koja se tokom vikenda održava u podgoričkom Bazaru. Upravo postizanje veće konkuretnosti kroz zajednički nastup, u formi klastera, bio je i cilj organizatora Dana vina i maslinovog ulja -Organizacije UN za industrijski razvoj (UNIDO) i navedenog tržnog centra.

Manifestacija se organizuje u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Crnoj Gori kroz razvoj klastera“, koji finansira EU, kroz partnerstvo UNDP sa Vladom Crne Gore.

S obzirom da je riječ o formiranju prvog klastera iz oblasti poljoprivrede, manifestaciju je otvorila načelnica Direkcije za biljnu proizvodnju Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Marija Krstić, koja je izrazila nadu da će klaster doživjeti uspjeh i tako podstaći ostale poljoprivredne proizvođače na udruživanje. „Nije slučajno da je klaster vina i maslinovog ulja prvi formiran u poljoprivredi. Vino i maslina su od davnina poznati kao hrana i lijek i pitanje je da li je čovjek kultivisao maslinu i vinovu lozu, ili su oni čovjeka. Bilo kako bilo, oni su stoljećima zajedno na našim prostorima, a proizvođači imaju zadatak da u skladu sa tržišnim trendovima valorizuju vrijednosti ovih kultura u budućnosti, na pravi način“, rekla je Krstić.

Formiranje klastera, prema njenim riječima, preduslov je za pozicioniranje proizvođača na tržištu. „Ta razvojna faza bi se mogla podijeliti na dvije etape. Prva je povećanje obima proizvodnje, poštovanje standarda kvaliteta i pakovanja, a druga je zajednički nastup na tržištu, radi smanjenja troškova i postizanja boljeg plasmana“, kazala je Krstić.

Ona je dodala da je buđenje svijesti o potrebi udruživanja i preduzetničkog duha kod naših poljoprivrednih proizvođača dug i mukotrpan proces, iz više razloga, ali da je očigledno da je određen broj proizvođača vina i maslinovog ulja prepoznao nesporne prednosti.

To potvrđuje i jedan od izlagača na današnjoj manifestaciji, maslinar Filip Jovović iz Starog Bara. „Od ranog djetinjstva se bavim maslinarstvom. Trenutno imam 100 stabala. Proizvodimo konzumne masline, ali i maslinovo ulje, ali na tome nisam ostao. Potrudio sam se da iskoristim maslinu i za neke druge proizvode. Drvo masline koje ostane nakon orezivanja ne palim, nego pravim suvenire. Proizvodim i likere, jedinstvene recepture. Pokušavam da napravim sve što se može napraviti od masline i maslinovog ulja, i to na ekološki način, jer sam svjestan koliko su traženi prirodni i kvalitetni proizvodi“, kaže Jovović.

Koliko je inovativnost važna za unapređenje proizvodnje na porodičnom poljoprivrednom domaćinstvu i razvoj biznisa svjesna je i Eleonora Redžepagić iz Ulcinja, koja je maslinovo ulje iskoristila i za proizvodnju specifičnog proizvoda, sapuna. „Ovakvi sajmovi za nas male proizvođače znače puno, jer smo u direktnom kontaktu sa kupcima, upoznajemo ih u jednoj opuštenoj atmosferi sa kvalitetom naših proizvoda, edukujemo i tako dobijamo stalne mušterije. Za nas proizvođače je važno da smo maštiviti kada je u pitanju asortiman proizvoda. Od grožđa i maslinovog ulja ne proizvodi se samo vino i maslinovo ulje, već kako se ko dosjeti da iskoristi tu sirovinu i napravi veću paletu proizvoda za koje potrošači mogu biti zainteresovani. Moji sapuni su interesantni kupcima, sve više ljudi zna za njih, zahvaljujući i ovakvim manifestacijama“, kaže Redžepagić.

Udruživanje i promocija, prema riječima mladog vlasnika Vinarije Vukićević, Filipa Vukićevića, znači mnogo u probijanju manjih proizvođača na tržište. „Ovo je najbolji način da se veći broj potrošača može upoznati sa našim proizvodima, koji se uglavnom ne nalaze u marketima, ali su izuzetno kvalitetni. Nadamo se svi da ćemo udruženi postati konkuretniji. Većina nas prodaje proizvode, praktično na kućnom pragu, a vjerujemo da bi svi zajedno trebalo da se potrudimo da otvorimo neka nova i veća tržišta, u budućnosti i izvozna“, poručuje Vukićević.

Na otvaranju manifestacije govorio je i predstavnik Ministarstva ekonomije, koji je istakao važnost projekta podsticanja razvoja klastera malih i srednjih preduzeća u cilju postizanja njihove veće konkuretnosti.

Izjava načelnice Direkcije za biljnu proizvodnju MPRR Marije Krstić

Izjava Filipa Vukićevića vlasnika Vinarije Vukićević

Izjava Eleonore Redžepagić, proizvođača proizvoda na bazi maslinovog ulja

Izjava Filipa Jovovića, maslinara iz Starog Bara

Kadrovi sa manifestacije Dani vina i maslinovog ulja

PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja