Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Признати први клонови црногорских аутохтоних сорти винове лозе

Датум објаве: 03.12.2014 16:19 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Усаглашавањем и хармонизовањем законских норматива са законодавством Европске уније, Министарство пољопривреде и руралног развоја створило је амбијент који је мотивисао компанију „13 јул Плантаже“ АД Подгорица да, као истраживачки центар, ради на клонској селекцији и издвајању генетичког материјала повољне производно-употребне вриједности.

На предлог стручне комисије, Фитосанитарна управа донијела је рјешење о признавању и упису у Регистар сорти и подлога клонова домаће аутохтоне сорте винове лозе Вранац: Вранац клон 1, Вранац клон 2, Вранац клон 3, Вранац клон 4, Вранац клон 5, Вранац клон 6, Вранац клон 7.

Признати клонови су први клонови црногорских аутохтоних сорти винове лозе. Ови клонови дају нове могућности произвођачима вина да унаприједе своју производњу, а произвођачима садног материјала да прошире сортимент и побољшају квалитет производње, али и могућност извоза у земље региона са сличним агро-еколошким условима.

Огледи са клоновима започели су 2004. године у организацији компаније „13 јул Плантаже“. Стручна комисија је на сједници одржаној 27.11.2014. године дала препоруку за признавање клонова. Стваралац клонова је „13 јул Плантаже“ АД Подгорица,  Пут  Радомира Ивановића бр. 2, Оплемењивачи сорте (клона) су др Весна Мараш и Ђорђије Рајковић. Одржавалац сорте (клона) је др Весна Мараш „13 јул Плантаже“, са обавезом одржавања сорте (клона) по прописаним методама.

Очекиван је даљи наставак истраживачких пројеката ради покретања процеса признавања нових клонова, сорти и подлога винове лозе, али и рад на испитивању диверзитета винове лозе у Црној Гори, чиме се стварају предпоставке за проширења сортне листе и боље позиционирање Црне Горе у погледу виноградарско-винарске производње.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја