Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Саопштење: Подршку за модернизацију воћних засада добило 17 произвођача

Датум објаве: 02.12.2014 16:34 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Црногорски воћари, њих 17, уз подршку Министарства пољопривреде и руралног развоја, успоставили су ове године у својим засадима системе за наводњавање, системе противградне заштите и набавили потпорне стубове за специфичне узгојне облике. Подршка у износу од 29.525€, исплаћена им је кроз агробуџетску мјеру „Подршка подизању и модернизацији производних воћних засада у 2014. години“.

Кроз ову мјеру, Министарство је у 2014. години, по први пут,   поред заснивања воћних засада, подржавало успостављање система за наводњавање, система противградне заштите, као и набавку потпорних стубова за специфичне узгојне облике и одређене воћне врсте за чији је узгој неопходно поставити конструкцију потпоре.

Успостављањем система, за које је предвиђена агробуџетска подршка до 50% од вриједности инвестиције, произвођачи поред обезбјеђења већег и квалитетнијег приноса, смањују ризик од последица које настају у случајевима елементарних непогода.

Након достављања захтјева за подршку по основу инвестирања у модернизацију воћних засада, провјерена је  реализација инвестиција на терену.

Право на подстицај по основу модернизације воћних засада, реализоване током љета 2014. године, остварило је 17 произвођача из општине Бијело Поље, Никшић, Даниловград, Подгорица, Пљевља, Улцињ и Мојковац. У 16 засада успостављен је систем за наводњавање, у два засада систем противградне заштите и у три засада потпорни стубови.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја