Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Закупац Милица Радовић повећава површине за бављење пољопривредом

Саопштење: Потписан још један уговор о закупу пољопривредног земљишта – на локалитету Ћеранића Гора у Никшићу

Саопштење: Потписан још један уговор о закупу пољопривредног земљишта – на локалитету Ћеранића Гора у Никшићу
Датум објаве: 01.12.2014 15:58 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Пољопривредни произвођач из Никшића Милица Радовић закупац је пољопривредног земљишта у државном власништву на локалитету Ћеранића Гора. Радовић је данас у Подгорици са министром пољопривреде и руралног развоја проф.др Петром Ивановићем потписала уговор о закупу 38,5 хиљада метара квадратних земљишта, по цијени од 578,05 еура, на годишњем нивоу.

Госпођа Радовић била је једини заинтересовани понуђач на јавном надметању за издавање у закуп на период од 5 година наведеног пољопривредног земљишта, са могућношћу продужења, а који је Министарство пољопривреде објавило 10.октобра 2014. године. До сада су у закуп издате парцеле на Капином Пољу, Грахову и Шасу.     

Породица Милице Радовић, која у Никшићу има фарму од 40 товних јунади,кланицу и двије месаре, користиће закупљено земљиште за сточну храну. Уз још 25 хектара земљишта које посједују или закупљују, додатне површине значиће даље смањење трошкова, раст продуктивности и конкуретности. „Бавимо се пољопривредом деценијама. Увијек смо ишли напријед, ширили се колико смо имали могућности, упоредо школовали седморо дјеце. Куповали смо земљу, узимали у закуп. Бавимо се производњом кромпира, разних врста житарица (пшеницу, тритикале, раж). Правимо и силажу, која нам много значи у исхрани грла, јер смањујемо трошкове на фарми, а грла имају квалитетну храну. Значај силаже многи сточари занемарују или не познају. Имамо механизацију - два трактора, косачицу, балирку, цистијерну за изђубравање и остало што је потребно да се заокружи и олакша процес производње меса, као крајњег производа“, објаснила је Радовић.

Каже да је земљу закупила превасходно због тога јер је близу катуна на Крнову гдје издиже стоку, те да ће већи дио парцеле користити за зелену пашу, а мањи за кошење. Радовић каже да њена породица има све потенцијале за даљи развој пољопривреде, али да су потребна и велика улагања. „Трудићемо се да радимо и даље. Препоручујем свим домаћинама, посебно младим људима који тешко могу наћи запослење, да се окрену пољопривреди, селу, јер је производња хране сигуран бизнис“, поручила је Радовић након потписивања уговора о закупу.

Министар Ивановић је изразио задовољство што је потписан још један уговор о закупу пољопривредног земљишта, јер је то показатељ позитивних кретања у пољопривреди. „Неки ће рећи да је закуп површине мање од 4 хектара мало, али нама је важан тај корак, јер до сада нијесмо имали заинтересоване да обрађују ово земљиште. Пољопривреда се и састоји од низа корака“, рекао је Министар Ивановић.

Он се, уједно, захвалио госпођи Радовић због односа према предузетништву и залагања да развије породични бизнис у пољопривреди, али и на друштвеној одговорности, јер је износ закупа парцеле на Ћаранића Гори већ уплаћен.

Министар је поводом потписивања још једног уговора о закупу државног пољопривредног земљишта, позвао да и остале произвођаче који имају намјеру да се баве пољопривредном производњом да крену овим путем. „Да се потруде и закупе површине, да обрађују више земље, како би смањили трошкове производње, и тако постали конкуретнији и продуктивнији и зарадили више. Без развијања логике бизниса нема начина да опстане пољопривреда“, поручио је министар Иванови.

Изјава министра Ивановића поводом потписивања уговора о закупу земљиста на локалитету Ћераница Гора

Изјава пољопр. Милице Радовић након потписивања уговора о закупу

Кадрови са потписивања уговора о закупу пољопривредног земљиста, Ћераница Гора

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја