Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Хрватски експерти: Прилагођавајте се што прије стадардима ЕУ

Саопштење: Завршена дводневна радионица о примјени Закона о маслинарству и маслиновом уљу

Саопштење: Завршена дводневна радионица о примјени Закона о маслинарству и маслиновом уљу
Датум објаве: 29.11.2014 16:21 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Црногорски произвођачи маслиновог уља, као и надлежни инспекцијски органи имали су прилику да на радионици, одржаној у Подгорици, сазнају нешто више о правној тековини  ЕУ везано за  тржишне стандарде маслиновог уља, као и начине контроле. 

Министарство пољопривреде и руралног развоја, уз подршку ТАИЕX-а, организовало је током претходна два дана едукативни семинар, везано стандарде квалитета маслиновог уља у ЕУ. Министарство едукацијом настоји да помогне свим црногорским произвођачима маслиновог уља да што боље разумију процесе и изазове који су пред њима, конкретно да се припреме за поштовање стандарда у производњи дефинисаних кроз нови Закон о маслинарству и маслиновом уљу, који је недавно усвојен у Парламенту

Предавачи, експерти из Хрватске, Сњежана Шкакеља и Михаела Лукачевић Топић, истакли су важност прилагођавања стандардима ЕУ у области производње и пласмана маслиновог уља, кроз искуство Хрватске у претприступном периоду. Истакнуто је да Црна Гора као кандидат за чланство у ЕУ, мора примјењивати прописане ЕУ стандарде и усклађивати своје националне прописе, у складу са својим потребама и стањем у овом сектору.

Тема радионице биле су и процедуре, критеријуми и методе контроле квалитета маслиновог уља, а акценат је стављен на систем контроле производа на тржишту и послове инспекције.

Црногорски произвођачи су показали највеће интересовање за програме подршке које ће моћи да користе након уласка у ЕУ. Препоруке које су дале експертице из Хрватске могу бити од користи за боље искоришћавање опредијељених средстава из ЕУ фондова.

Оцијењено је да треба континуирано радити на подизању свијести произвођача кроз упознавање са процедурама декларисања маслиновог уља у ЕУ, као и на осавремењавању и повећању обима домаће производње, које има за циљ побољшање квалитета домаћег маслиновог уља.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја