Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Јавни позив за израду идејног рјешења логотипа за заштиту производа ознакама - „Виши квалитет“, „Планински производ“, „Са моје фарме“

Датум објаве: 27.09.2018 10:00 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Министарство пољопривреде и руралног развоја објавило је данас јавни позив за креирање идејног рјешења логотипа за три ознаке шема квалитета пољопривредних и прехрамбених производа - „Виши квалитет“, „Планински производ“ и „Са моје фарме“.

Ријеч је о ознакама које представљају нове могућностима за произвођаче у Црној Гори да заштите своје производе, повећају им вриједност и остваре конкурентнију позицију на тржишту.

 

Нове могућности за црногорске произвођаче

 

За разлику од ознаке поријекла, географске ознаке и ознаке гарантовано традиционалног специјалитета којима своје производе могу заштитити само групе произвођача одређеног производа, односно удружења, захтјев за регистрацију ознака „Виши квалитет“, „Планински производ“ и „Са моје фарме“ може поднијети  један произвођач или привредни субјект. Једноставнија процедура и индивидуална могућност регистрације представља додатни подстицај за бројна пољопривредна газдинства широм Црне Горе да сертификују производе, истакну квалитет и специфичност производа и подручја на којима производе, како би постали конкуретнији на домаћем, посебно туристичком тржишту.

 

Бенефите политике квалитета кроз заштиту производа ознакама деценијама остварују пољопривредници у ЕУ.  Црна Гора је у протеклих двије године направила значајне искораке на плану заштите производа и унапређења квалитета домаћих производа. Географском ознаком заштићен је „Његушки пршут“, ознаком поријекла  - „Пљеваљски сир“, и недавно ознаком поријекла „Црногорска говеђа пршута“ и „Црногорска стеља“. Процедура заштите покренута је и за дурмиторски скоруп, колашински лиснати сир, црногорски пршут, а из дана у дан расте интересовање произвођача сличних и других производа да се информишу и уђу у процедуру регистрације неке од ових ознака шема квалитета.

 

Ознака "Виши квалитет":

Пољопривредни или прехрамбени производ може се означити ознаком "Виши квалитет" ако се према својим специфичним својствима издваја у погледу квалитета од других пољопривредних или прехрамбених производа исте категорије. Карактеристике пољопривредног или прехрамбеног производа са ознаком "Вишег квалитета" одређују се према саставу, органолептичким, физичко-хемијским особинама и методама производње или прераде.

Ознака "Планински производ":

Ознака "Планински производ" може се користи за означавање пољопривредних и/или прехрамбених производа за чију се производњу користе сировине и храна за животиње претежно из планинских области. Ова ознака може се користити за производе који потичу са планинских подручја чија је просјечна надморска висина најмање 700 м.

Ознака "Са моје фарме":

Означавање пољопривредних и/или прехрамбених производа ознаком "Са моје фарме" користити се за пољопривредне и прехрамбене производе ако су: произведени на истој фарми; сировине од којих се производе или прерађују пољопривредни и/или прехрамбени производи произведене на истој фарми; произвођач је власник фарме и продавац производа до крајњег потрошача.

 

Министарство позива физичка и правна лица  из области графичког дизајна да доставе идејно рјешење логотипа за наведене три ознаке, а одабрана рјешења користиће се на пољопривредним и прехрамбеним производима уписаним у Регистре ознака Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Пропозиције за израду логотипа и пријављивање на конкурс дефинисане су јавним позивом.
Рок за достављање понуда идејног рјешења је
30 дана од дана објављивања јавног позива.

Министарство ће формирати Комисију за одабир идејног рјешења, која ће размотрити пристигле понуде по завршетку Јавног позива и у року од 30 дана донијети одлуку.

За најбоље идејно рјешење додијелиће се и накнада од 5.000,00€.ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја